Nina Simone for Lovers (2005) Verve Records

Nina Simone, vagyis  Eunice Kathleen Waymon (1933-2003) amerikai énekesnőt kivételes hangi adottságaival mind a jazz, mind a rhythm and blues magáénak vallhatta.
Érintőlegesen, de nem volt idegen tőle a gospel és belekóstolt a popzenébe, s voltak klasszikus kalandjai is.
Mintegy ötven éves pályafutása során lemezek tucatjait jelentette meg, s mindegyikre az igényesség, a kivételesen magas színvonal a jellemző. Nemcsak hangjával és énektudásával, hanem az emberi jogok védelmezőjeként is is tekintélyt szerzett, igaz ellenségeket is gyűjtott. Példaképei között találjuk Billie Holidayt, Bessie Smitht, Sarah Vaughant, Alberta Huntert, Ella Fitzgerald-ot és Louis Armstrong-ot.
Szegény családban született nyolc gyermek között hatodikként. Három éves korától kitűnően zongorázott, tanulmányaihoz szülőhelyétől, kapott támogatást.
Anyja metodista lelkész volt, hamar kipróbálta a templomi orgonát.
New Yorkba költözött, színes bőrűek és nők között ritka kivételként a rangos New York-i Juilliard School of Music hallgatója lett. Mulatókban lépett fel, így kereste meg a tanulmányaihoz szükséges pénzt. Kicsiny, de igen lelkes rajongótábor alakult ki körülötte. S kezdetektől a jazz, klasszikus darabok és rhythm and blues sikerek alkották repertoárját.
Nina Simone művésztnevét 1954-ben kapta Simone Signoret francia színésznő nevéből illetve a „nina” spanyol szóból, amely kislányt jelent. Első felvételén 1959-ben a Porgy és Bessből az I Love You Porgy-t énekelte lemezre, a rhythm and blues-listán a 2., a Billboardon bekerült vele a Top 40-es listára.
Korai dalai közül kiemelést érdemel Jacques Brel Ne Me Quitte pas, című dala, a Nobody Loves You When You’re Down And Out, a Trouble In Mind. Kezdetektől szerepeltek lemezein saját szerzeményei is. A hatvanas években – ez volt pályája csúcsa – a House Of The Rising Sun, az I Put A Spell On You, a Don’t Let Me Be Misunderstood, a Strange Fruit, a Hairből az I got Life, az I Ain’t Got No, a Gibb-testvérek To Love Somebody nagyszerű feldolgozás volt.
Fiatalon bekerült a polgárjogi mozgalomba, felemelte szavát a fajüldözés ellen. Dalai közül, tükrözte állásfoglalását a (To Be) Young, Gifted and Black, az Old Jim Crow, a Backlash Blues, a Why?, valamint a Mississippi Goddam. Az amerikai hatóságok ezt egyre nehezebben tolerálták. 1970-ben Barbadosra, majd Libériába költözött, később Európában telepedett le. Amikor 1978-ban hazatért, adótartozásai miatt letartóztatták. Az énekesnő a vietnami háború elleni tiltakozásul tagadta meg az adó befizetését. Nyilatkozataiban többször kifejtette, hogy Amerikában nem jó feketének lenni.
A hetvenes években Billie Holiday- és Jacques Brel-szerzemények, filmdalok, népdalok kerültek repertoárjába. Kisegyüttesekkel, combókkal jazzt játszott, gospelt énekelt, miután kevesebb slágert vállalt, a közönség elpártolt tőle, s komoly anyagi nehézségek között élt. A 80-as évektől szerepelt a televízióban, egyik korai dala, a My Baby Just Cares For Me Angliában lett siker. 1993-ban az A Single Woman Amerikában is nagy siker volt. A kilencvenes években könyv jelent meg életéről I Put a Spell On You címmel.
Amikor Európába visszatért, Svájc és Hollandia után Franciaországot választotta új hazájául. Több mint 60 albuma jelent meg, több tucat listás albuma és kislemeze volt csak a Billboardon, Grammy-díjat azonban nem sikerült elnyernie. Néhány héttel élte túl hetvenedik születésnapját, hosszas betegeskedés után hunyt el 2003 áprilisában. Több száz zenésztársa, köztük barátja, Miriam Makeba, dél-afrikai énekesnő, búcsúztatta a franciaországi Carry-le-Rouet-ban.
Sokaknak példaképe, néhány név közülük: Joan Armatradimg, Mary J. Blige, Dee Dee Bridgewater, Norah Jones és Ricky Lee Jones, lemezei halála óta is folyamatosan megjelennek. (Kovács Miklós)

A dalok:
01. I Loves You, Porgy
02. Wild Is the Wind
03. What More Can I Say
04. The Last Rose of Summer
05. Don’t Let Me Be Misunderstood
06. Fodder on My Wings
07. Little Girl Blue
08. If I Should Lose You
09. I Love My Baby
10. If You Knew/Let It Be Me
11. Black Is the Color of My True Love’s Hair

https://tinyurl.com/y8btyu39

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Nina Simone for Lovers (2005) Verve Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 − öt =

Password generation