Herbie Hancock – Head Hunters (1973/2016) Columbia Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat kettőszáznyolcvanötödik (285) lemeze az amerikai Herbie Hancock tizenkettedik nagylemeze.

“Herbie Hancock 1940. április 12-én született az Illinois állambeli Chicagóban, Egyesült Államok.
Zenekedvelő családi körben nőtt fel, hétéves korától tanult zongorázni és két évvel később a nyilvánosság előtt is bemutatkozott. Jóllehet, bemutatkozásakor klasszikus zenét játszott, Hancock fő érdeklődési területe a jazz volt.
Középiskolás és egyetemi évei alatt félprofi zenekarokban játszott, és alkalmilag a vendégszereplő zenészeket – mint például Donald Byrdöt – kísérte.
1961-ben Byrddel mutatkozott be New Yorkban, lemezfelvételeket készített mind vele, mind saját kisegyüttesével. Az utóbbi lemezfelvételei között volt a ,Watermelon Man, Hancock kompozíciója, amely ráirányította, a közönség figyelmét. E dal egy változatával Mongo Santamaria az amerikai Top 10-re került.
A hatvanas évek elején és közepén Hancock klubokban és lemezfelvételeken dolgozott saját együttesével, igazi karrierje és nemzetközi elismerése azonban akkor kezdődött, amikor csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez, amellyel öt esztendeig dolgozott.
A szerződés vége felé a Davis együttes már a jazzrock felé tendált. Hancock jól érezte magát ennek közegében, majd 1968-ban megalakította saját szextettjét, hogy elképzeléseit valóra válthassa.
Olyan zenészekkel, mint Julian Priester, Buster Williams és Eddie Henderson, valamint Hanckock eredeti kompozícióival az együttes a hetvenes évek eleje jazzrock-mozgalmának egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb együttese lett.
Hancock 1969-től egyre széleskörűbben használta az elektromos zongorát és más elektromos billentyűsöket, beleértve a szintetizátorokat.
1973-ban gazdasági nehézségek miatt négytagúra kellett csökkentenie a bandáját, amelyben Bennie Maupin is szerepelt, aki már a nagyobb formációban is zenélt.
Az új együttes zenéje egyre inkább a fúzió lett és mindinkább a jazzfunky felé hajlott.
A jószerencsének vagy a megfelelő csillagállásnak köszönhetően Hancock első kvartettalbuma, a Headhunters hatalmas sikert aratott a discopiacon és hatalmas eladási számokat produkált.” (Jazz-zenészek Lexikona )
Az album 2003-ban 498. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján. 2007-ben bekerült a National Recording Registry-be is.

A számok:
01. Chameleon (Jackson-Mason-Maupin-Hancock) – 15:45
02. Watermelon Man (Hancock) – 6:33
03. Sly (Hancock) – 10:21
04. Vein Melter (Hancock) – 9:14

A zenészek:
Herbie Hancock – Fender Rhodes electric piano, Hohner D6 clavinet, ARP Odyssey synthesizer, ARP Soloist synthesizer, pipes
Bennie Maupin – soprano saxophone, tenor saxophone, saxello, bass clarinet, alto flute
Paul Jackson – electric bass, marímbula
Harvey Mason – drums
Bill Summers – congas, shekere, balafon, agogo, cabasa, hindewho, tambourine, log drum, surdo, gankoqui, beer bottle

Recorded at Wally Heider Studios, San Francisco, CA.

https://tinyurl.com/y89yuoul

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × kettő =

Password generation