Tim Hagans & Bob Belden – Re-Animation – Live in Montreal (1999) Blue Note Records

Tim Hagans amerikai trombitás 1954. augusztus 19-én született az ohiói Dayton-ban. Tanulmányait az ohiói Bowling Green State University-n befejezve az első profi szerződését 1974-ben a Stan Kenton zenekar trombitaszekciójában kapta.
Két esztendeig maradt Kenton-nal, turnézott, lemezfelvételeket készített és tanított a Kenton Summer Clinics-en. Ezután egy rövid ideig Woody Herman-nal dolgozott, mielőtt Svédországba ment. A következő néhány évben az ott szereplő amerikaiakkal zenélt, mint Thad Jones, Ernie Wilkins és Sahib Shibab, játszott a svéd és a dán rádió big bandjében, saját kisegyüttesét vezette, amellyel klubokban, fesztiválokon lépett fel. Svédországban is tanított, különböző szinteken, így az University of Lund és a Jazz Institute Of Malmö keretében trombitát, improvizálást és együttes játékot tanított.
1981-ben visszatért az Egyesült Államokba, Cincinnatiban telepedett le, ahol a John Von Ohlen vezette Blue Wisp Big Band tagja lett. Számos lemezfelvételen szerepelt a zenekarral, saját kompozícióit is játszották. Továbbra is aktív zenetanár maradt, az University Of Cincinnati-n trombita, improvizáció és jazztörténet tárgyakat tanított.

1984-ben a Massachusetts állambeli Bostonba költözött, ahol a Berklee College Of Music tanára lett, különböző együttesekben játszott, főként saját kvintettjével. Három évvel később átköltözött New York Citybe, ahol magántanár lett, különböző zenekarokban játszott, így Bob Belden, Bob Mintzer, Marc Copland, Vic Juris, Fred Hersch, Joe Lovano, Gary Peacock és George Russell vezetésével.
Hagans trombitastílusa a bopban gyökeredzik, és nagy erővel, pattogósan játszik az uptempo darabokban. A lassabb számokban hosszú, logikus szólóvonalakat fejleszt, telt hangját jól kihasználja. Alapvetően lírai felfogása különösen passzol a balladákhoz, szárnykürtön gazdag atmoszférájú szólókat játszik. Hagans meglehetősen ismeretlen azon a körön kívül, ahol tanít és játszik, ennek ellenére a legjelentősebb jazzhangok közé tartozik. (Jazz zenészek Lexikona)
Bob Belden (1959) amerikai szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő és zenekarvezető egy ideig a Blue Note kiadó egyik vezetője is volt.
A felvételek a Montreali Jazz Fesztiválon készültek.

Kedves Gykrantz köszönjük a jó zenét!

A zenészek: Tim Hagans (trumpet); Bob Belden (soprano saxophone); Scott Kinsey (synthesizer); David Dyson (electric bass); Billy Kilson (drums); DJ Kingsize (turntables).

A számok:
01. Animation/Imagination
02. Big Moment
03. Hud Doyle
04. Killer Instinct
05. 28 If
06. Dans la Ville Sombre
07. Are You Threatening Me?
08. Love.

https://tinyurl.com/ybymxwdz

0

Visits: 5

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × három =

Password generation