Art Blakey & The Jazz Messengers – Roots & Herbs (1970/1999) Blue Note

A Roots & Herbs anyagát 1961 februárjában és májusában rögzítették, de a lemezt csak 1970-ben adta ki a Blue Note. A CD  verzión három bónuszfelvétel is helyet kapott (ezek közül kettő eredetileg az 1979-ben megjelent Pisces című lemezen hallható).

Arthur Blakey néven 1919. ok-tóber 11-én született a Pennsylvania állambeli Pittsburgben, Egyesült Államok, 1990. október 16-án hunyt el. Blakey először zongorista volt, a dobokhoz való áttérését Erroll Garner színpadi megjelenésének tulajdonítják, akinek megszokott dobosa beteg lett. Blakey volt Mary Lou Williams dobosa annak 1942-es New York-i debütálásakor, dobolt Fletcher Henderson pompás swingzenekarában (1943-44) és a legendás Billy Eckstine zenekarban, amelyben Charlie Parker, Dexter Gordon, Dizzy Gillespie, Miles Davis és Thelonious Monk (1944-47) játszottak.

A west coast jazz “cool” iskolájának barokk hangszereléseivel ellentétben a hard bop a bebop hangszeres szabadságát a gospel pulzáló backbeat-jével kombinálta. Ehhez ideálisan kapcsolódott az akkor bevezetett hosszan játszó mikrolemez, ahol a számok a jellegzetesen kiemelt kontrasztálli szólókkal ritmikai eposzokká hosszabbodtak meg. Blakey lábcsín- és pergődob-munkája legendás lett mindazoknál a zenészeknél, akik a jazz Messengers soraiban megfordultak. Zenekari tagjai szerint Blakey sohasem unta meg azt mondani a tagoknak (és a nőknek, mint például felfedezettjének, Joanne Brackeen zongoristának), hogy menjenek és alakítsák meg saját zenekarukat: bandje egy állandóan úton lévő egyetem volt. Megkövetelte a zenei precizitást, ugyanakkor tudta azt is, hogy kockázat nélkül a jazz halott. Dobolása bátor és briliáns. A könyökével a dobbőrön támaszkodott meg, hogy intonációt váltson: sajátságos dobpergetése, a “press rolls” zenei védjegye lett.

Art Blakey – dob
Lee Morgan – trombita
Wayne Shorter – tenor szaxofon
Bobby Timmons (#1, 3, 5-9), Walter Davis, Jr. (#2, 4) – zongora
Jymie Merritt – nagybőgő

Tracklist:

01 – Ping Pong
02 – Roots And Herbs
03 – The Back Sliders
04 – United
05 – Look At The Birdie
06 – Master Mind

Bonus tracks:

07 – The Back Sliders (alternate take)
08 – Ping Pong (alternate version)
09 – United (alternate version)

https://tinyurl.com/y3bjpmkt

0

Visits: 6

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 × kettő =

Password generation