Arturo Benedetti Michelangeli – The Complete Warner Recordings CD6 (2015) Warner Classics

Arturo Francesco Andrea Giovanni Maria Benedetti Michelangeli (1920-1995) olasz zongoraművész és -tanár, zeneszerző. A 20. század egyik legkimagaslóbb zongoravirtuózának tartják Horowitz és Richter mellett. Hibátlan játékáról volt híres. A tökéletesség szinte rögeszméje volt. Repertoárja igen kisszámú kompozícióból állt. Elsősorban Chopin, Liszt, Debussy, Ravel és Rahmanyinov műveit játszotta. Ritkán nyúlt a bécsi klasszikusokhoz. 
Maurice Ravel (1875-1937) frrancia zeneszerző, zongorista bizonyára nem tartozott a legnagyobbak közé, de választékos ízlése, ragyogó technikai felkészültsége és ösztönös muzikalitása önálló utakra segítette. Zenéje a játékos kedv, a távolságtartó arisztokratizmus, az érzékiség, az értelem és a természetes líraiság sajátos keveréke. Dallamai hajlékonyak, mégis határozottak. Alkotó módszere gondos tervezésről tanúskodik: lassan érlelte anyagát, de műveit gyorsan rögzítette. Áradó nagy érzelmeket nemigen találunk muzsikájában, ezt azonban az intellektuális vonások változatossága helyettesíti: az élénkítő fordulatok, a groteszk felismerése, a fűszeres erotika, a szellemes ritmika és a hangszerelés bravúrjai.
A G-dúr zongoraversenyen 1929-31 között dolgozott, az 1928-as amerikai koncertkörútján a jazz zenével való találkozásának hatása alatt.

Szergej Rachmaninov (1873-1943) orosz zeneszerző, zongorista zeneszerzőként való elismerése váratott magára, zongoraművészi teljesítményével, legendás technikai tudásával és ritmusérzékével hamar tekintélyt szerzett, nemzedéke legnagyobb zongoristája volt.

Művei többsége Csajkovszkijéval rokon késő romantikus stílusú, bár jelentős mértékben érezhető rajtik Chopin és Liszt hatása is.

1. Maurice Ravel Piano Concerto in G major I. Allegramente
2. II. Adagio assai
3. III. Presto

4. Sergei Rachmaninov Piano Concerto No. 4 in G minor Op. 40 I. Allegro
5. II. Largo
6. III. Allegro vivace

Philharmonia Orchestra conducted Ettore Gracis

https://tinyurl.com/y56lv52r

0

Visits: 5

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Arturo Benedetti Michelangeli – The Complete Warner Recordings CD6 (2015) Warner Classics” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 × 1 =

Password generation