Antonio Carlos Jobim – Wave (1967/1986) A&M

A brazil Antônio Carlos Jobim neve talán nem mond sokat a Kuckó látogatóinak. Viszont mindenki ismeri a The Girl from Ipanema és a Desafinado című örökzöldeket. Nos, ezeknek a daloknak (is) Jobim a szerzője! Szerzeményeiben összhangra talál a hagyományos brazil zene és a dzsessz. Jobim az egyike volt azoknak, akik a bossa nova zenei stílust elterjesztették. A Wave az ötödik stúdióalbuma volt. Olyan zenészek közreműködésével készült, mint a harsonás Urbie Green és Jimmy Cleveland, a fuvolás Jerome Richarson és a bőgős Ron Carter. A lemez a Billboard jazzlistájának 5. helyéig ért fel és a kritikusok szerint egyetlen gyengéje, hogy túl rövid.

Zenéjére különösen az amerikai dzsessz és Claude Debussy hatott. 1956-ban kezdett Vinícius de Moraes költővel dalokat írni, melyeket João Gilberto adott elő. Első kirobbanó sikere a Fekete Orfeusz című film zenéje lett. A világsikert Amerikában Stan Getz és Charlie Byrd mellett szerezte meg.

1964-ben jelent meg a Getz/Gilberto című album, amelyen Stan Getz, Astrud Gilberto valamint João Gilberto előadásában szólal meg a The Girl from Ipanema.

Tracklist:

01 – Wave
02 – The red blouse
03 – Look to the sky
04 – Batidinha
05 – Triste
06 – Mojave
07 – Dialogo
08 – Lamento
09 – Antigua
10 – Captain Bacardi

https://tinyurl.com/y45qjgml

0

Visits: 13

Publication author

offline 1 hónap

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

1 × kettő =

Password generation