Neil Young & Crazy Horse – Psychedelic Pill [2 CD] (2012) Reprise Records

Neil Young a rocktörténelem egyik nagymestere, két lábon járó toposz, legenda immár évtizedek óta. Rajongója Eddie Vedder és Thom Yorke, Beck Zoli és Lovasi András. Őt citálta legendás búcsúlevelében Kurt Cobain.

“Jobb kiégni, mint megfakulni, idézett a balsorsú Nirvana-vezér Young Hey Hey My My című rockhimnuszából. Volt réges-régen a Buffalo Springfield tagja, zenélt a Crosby, Stills, Nash and Youngban, de leginkább azért szeretjük, amit szólóban vitt véghez. Készített tiszta akusztikus gitáros folklemezeket, és kísérletező hangvételű még az elektronikus zenével is kokettáló albumokat és persze karcos, hosszú és improvizatív, gitárnyúzós számokat felvonultató rocklemezeket, leginkább legendás zenekarával, a Crazy Horse-zal. Több tucat emblematikus, felejthetetlen dal gazdája.

Az új Neil Young-lemez egész pontosan egy Neil Young and The Crazy Horse-album. Ez azért fontos, mert, bár a gitáros-énekes idén már dolgozott együtt legendás kísérőzenekarával az Americana című, feldolgozásokból álló albumon, ez Neil Young és a Crazy Horse első, új dalokból álló közös munkája majd 10 év után. És az a helyzet, hogy amennyire régen dolgozott együtt Young az őrült lovakkal, annyira masszív, epikus és grandiózus ez a lemez, mely egyébként Neil Young karrierjének első dupla stúdióalbuma. Erős dalok, markáns gyökérrock, három szám is hosszabb negyedórásnál, s van olyan is köztük, amelyik a maga 27 percével egészen különleges dimenziókat nyit.

Neil Young, aki nemrég jelentette meg Waging Heavy Peace című önéletrajzi könyvét, ezen lemezen, talán nem is véletlenül, többször vált múlt időbe. Múlt időbe, de nem önismétlésbe, inkább csak úgy mint valami visszapillantó tükörbe, miközben az autó előre halad – zenéje friss, karcos, tűzzel és energiával teli. Young és társai – említsük meg a nevüket, van miért – Billy Talbot, Frank „Poncho” Sampedro és Ralph Molina – nem csak klasszikus Neil Young-lemezek hangzását és örömzenés jam session-hangulatát elevenítik fel, hanem megidézik többek közt a Woodstock-generációt, Bob Dylant vagy Hank Williamst. Neil Young lehet, hogy az utolsó hippi, a hatvanas évek talán sosem múlt el számára, de pszichedelikus tabletta ide vagy oda, jelen van, folyamatos jelenidőben itt és most van – és ennek nem örülhetünk eléggé.” (mr2.hu)

CD1
1. “Driftin’ Back” 27:36
2. “Psychedelic Pill” 3:26
3. “Ramada Inn” 16:49
4. “Born in Ontario” 3:49

CD2
1. “Twisted Road” 3:28
2. “She’s Always Dancing” 8:33
3. “For the Love of Man” 4:13
4. “Walk Like a Giant” 16:27
5. “Psychedelic Pill” (Alternate Mix) 3:32

Neil Young – vocals, guitar
Billy Talbot – bass, vocals
Ralph Molina – drums, vocals
Frank “Poncho” Sampedro – guitar, vocals

http://tinyurl.com/yxwwzee3

0

Views: 17

Publication author

offline 2 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Neil Young & Crazy Horse – Psychedelic Pill [2 CD] (2012) Reprise Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 − tizenöt =

Password generation