Roxy Music – Country Life (1974) Virgin/EG Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszáztizenegyedik (311) lemeze a brit Roxy Music negyeik albuma.

Az LP, ahol a Roxy Music végképp Roxy Music lett. Ez persze nem azt jelenti, hogy jobb, mint az előzőek, sőt. Az első három a csúcslemez, ezen és innentől inkább a magabiztosan uralt saját megszólalás miatt lehet efféle beérkezésről beszélni. Ilyen értelemben persze ez is tökéletes dalgyűjtemény. Hangulatában, témájában, tempójában a zenekar legegységesebbje.
Ezzel együtt mégis változatos rockalbum, amelyen Ferry végképp a magabiztos Casanova szerepébe lépett.
És persze épp itt az ideje a borítókról is ejteni egy-két szót: Ferry tudatosan a csajait vagy a „lehetett volna” csajait tette címlapokra, amivel egységes borítósort kreált. 1974 nyarán két német Roxy Music-rajongó lány, Constanze Karoli (egyébként a Can-gitáros Michael Karoli unokatesója) és Eveline Grunwald (aki pedig Michael Karoli barátnője volt) Portugáliában nyaraltak. Egyik este elmentek a helyi bárba szórakozni, vittek magukkal pár Roxy-lemezt is, hogy lejátssza nekik a lemezlovas. Történetesen épp Bryan Ferry és haverjai is abban a lokálban mulatták az időt. (Ferryt kikapcsolódni és szövegeket írni küldte a tengerpartra a lemezcég.) A Roxy Music és a Can közös sajtósa mutatta be őket egymásnak. Ferrynek megtetszett a lányok germános külseje, széles válla, szó szót követett, végül megkérdezte őket, nem volna-e kedvük szerepelni a készülő új lemez borítóján. A csajok Eveline szüleinek nyaralójában laktak, itt került sor a fotózásra másnap. A sminkes a fürdőszobában festette ki Constanze-ékat, a képek a medence melletti sövénynél készültek, a világítást a bérautó fényszórójával oldották meg. „Azt kérték, próbáljunk furcsának tűnni, vágjunk meglepett képet. Igazából egy percig sem hittük el, hogy ebből tényleg lemezborító lesz” – emlékezett vissza Eveline. A lányok aztán pár napig még együtt lógtak Ferryékkel, a Bitter-Sweet című dal szövegét is ők fordították németre, így még az albumon is szerepelt a nevük. A Country Life borítója ma már klasszikusnak számít, de a megjelenése idején nem mindenki rajongott érte. Az USA-ban, Hollandiában és Spanyolországban sem engedélyezték az eredeti képet, azokban az országokban csak a sövény látszik címlapon. (Rerecorder)
Ez volt az együttes első lemeze, amely Amerikában bekerült a Top 40-be (a 37. helyig jutott). 2003-ban 387. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján.

A dalok:
1. The Thrill of It All Brian Ferry 6:24
2. Three and Nine Ferry, Andy Mackay 4:04
3. All I Want Is You Ferry 2:53
4. Out of the Blue Ferry, Phil Manzanera 4:46
5. It It Takes All Night Ferry 3:12

6. Bitter-Sweet Ferry, Mackay 4:50
7. Triptych Ferry 3:09
8. Casanova Ferry 3:27
9. A Really Good Time Ferry 3:45
10. Prairie Rose Ferry, Manzanera 5:12

A zenészek:
Bryan Ferry – ének, billentyűk
John Gustafson – basszusgitár
Edwin Jobson – vonós hangszerek, szintetizátor, billentyűk
Andrew Mackay – oboa, szaxofon
Phil Manzanera – gitár
Paul Thompson – dob

https://tinyurl.com/y2lv3dcv

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhét − hét =

Password generation