Neil Young – Live at Massey Hall 1971 (2007) Warner Music/Repriser Records

Neil Young az egyik egyetemes kedvencem.
Galamb Zoltán írta a lemez megjelenésekor: “Az úgynevezett Woodstock-nemzedék zenészei közül számomra mindig is a kanadai születésű Neil Young volt a legnagyobb „sztár”.
Az ő dalait tartom még ma is kellően kidolgozottnak és örökérvényűnek ahhoz, hogy újra meg újra meghallgassam őket, és úgy vélem, a későbbi felvételei szintén messze magasabb színvonalat képviseltek, mint az életben maradt, de lepusztult társaié.
És nem halt bele drogtúladagolásba, alkoholmérgezésbe, vagy valamilyen hasonló woodstocki kórba.

A Massey Hallban rögzített akusztikus koncert tökéletesen tükrözi Young zenei egyéniségét, igaz, szinte minden dal a folkos, country, vagy néha blues/rock ’n’ roll ihletettségű kategóriába esik, és nyoma sincs a keményebb, igazi hard rock vonulatnak. De ez így jó, így bensőséges, így igaz.

És ékesen bizonyítja: Youngnak nem volt szüksége rá, hogy az MTV vagy akár más zenei csatorna unplugged koncerteket szervezzen neki, kis számú, de annál lelkesebb közönség előtt.
Neki ez természetes megnyilatkozási formája volt, nem kellettek hozzá mesterséges díszletek, kegyes csalások, sőt, még a műsort feldobó, a számokat színesítő kísérőmuzsikusok sem feltétlenül.

Ki mert állni egy szál gitárral vagy zongorával, hogy elénekelje csodálatos, de sohasem nyálas dalait. Játékát az egyszerűség, és az Észak-Amerikai kontinens utánozhatatlan tradícióinak teremtő továbbvitele jellemezte.
Néhol kicsit protest songos, többnyire azonban balladai jellegű az a megszólalásmód, ami minden bizonnyal a vérében volt, amibe beleszületett, és amit amerikai farmjának magányában ápolhatott.

Kissé hihetetlen ma már, de Neil Young egykor a mainstream oldalörvényeiben sodródott, a koncertfelvételen szintén elhangzó „Heart Of Gold” pedig egyenesen a slágerlisták élére juttatta őt.
A dalt számos előadó, köztük a talán legismertebb feldolgozás megjelentetője, a Boney M is újragondolta, saját stílusához igazította, de a némileg idősebb korosztály meglepődne, mennyi Young-szerzeményt ismer, még ha tudatosan nem is hallgatta az előadót soha.

A Young által művelt műfaj közvetve vagy közvetlenül számos ma is közkedvelt előadóra hatott. Hatása felfedezhető a Guns N’ Roses, a Nirvana és más nyugati-parti együttesek slágereiben, de még az Evanescence balladisztikusabb pillanataiban is.
Ennek ellenére, vagyis inkább épp ezért érdemes meghallgatni, megnézni az ősforrást, aki korszerűsítette a kalapácsos gitártechnikájú hillbilly muzsikát, és néhány korszaktársával együtt megnyitotta az utat az intellektuális rockzene felé.
Bárhogy is legyen, aki szereti Neil Young muzsikáját, annak feltétlenül meg kell hallgatnia és néznie, aki pedig nem ismeri, nem értelmetlen ötlet ezzel az albummal kezdenie.”

A lemezen elhangzó számok listája:
1. On The Way Home
2. Tell Me Why
3. Old Man
4. Journey Through The Past
5. Helpless
6. Love In Mind
7. Man Needs A Maid / Heart Of Gold Suite
8. Cowgirl In The Sand
9. Don’t Let It Bring You Down
10. There’s A World
11. Bad Fog Of Loneliness
12. The Needle And The Damage Done
13. Ohio
14. See The Sky About To Rain
15. Down By The River
16. Dance Dance Dance
17. I Am A Child

http://tinyurl.com/y6a3zsnp

0

Views: 11

Publication author

offline 3 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Neil Young – Live at Massey Hall 1971 (2007) Warner Music/Repriser Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenkettő + tizenhat =

Password generation