Herbie Hancock – Secrets (1976) CBS Records

Herbie Hancock 1940. április 12-én született az Illinois állambeli Chicagóban, Egyesült Államok. Zenekedvelő családi körben nőtt fel, hétéves korától tanult zongorázni és két évvel később a nyilvánosság előtt is bemutatkozott.
Jóllehet, bemutatkozásakor klasszikus zenét játszott, Hancock fő érdeklődési területe a jazz volt. Középiskolás és egyetemi évei alatt félprofi zenekarokban játszott, és alkalmilag a vendégszereplő zenészeket – mint például Donald Byrdöt – kísérte.
1961-ben Byrddel mutatkozott be New Yorkban, lemezfelvételeket készített mind vele, mind saját kisegyüttesével. Az utóbbi lemezfelvételei között volt a ,Watermelon Mari’, Hancock kompozíciója, amely ráirányította, a közönség figyelmét. E dal egy változatával Mongo Santamaria az amerikai Top 10-re került.
A hatvanas évek elején és közepén Hancock klubokban és lemezfelvételeken dolgozott saját együttesével, igazi karrierje és nemzetközi elismerése azonban akkor kezdődött, amikor csatlakozott Miles Davis kvintettjéhez, amellyel öt esztendeig dolgozott. A szerződés vége felé a Davis együttes már a jazzrock felé tendált.
Hancock jól érezte magát ennek közegében, majd 1968-ban megalakította saját szextettjét, hogy elképzeléseit valóra válthassa. Olyan zenészekkel, mint Julian Priester, Buster Williams és Eddie Henderson, valamint Hanckock eredeti kompozícióival az együttes a hetvenes évek eleje jazzrock-mozgalmának egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb együttese lett.
Hancock 1969-től egyre széleskörűbben használta az elektromos zongorát és más elektromos billentyűsöket, beleértve a szintetizátorokat. 1973-ban gazdasági nehézségek miatt négytagúra kellett csökkentenie a bandáját, amelyben Bennie Maupin is szerepelt, aki már a nagyobb formációban is zenélt.
A szintetizátorok és más elektromos ketyerék invenciózus használatával követendő példát mutatott a popipar számára. Ami a jazzmunkáját illeti, igen intelligensen áll az anyagához. Noha zenéje gyakran intellektuális, sosem hiányzik belőle a szív. (Jazz-zenészek Lexikona)

A lemez Hancock funkos koraszakából származik, a műítészek jazz-funk fuziós stílusúnak tartják.

A lemez felvételeit készítették: Herbie Hancock – billentyűsök; Bennie Maupin – szoprán- és tenorszakszofon, szakszello, lyricon és basszusklarinét; Paul Jackson – basszusgitár; James Levi – dobok és Kenneth Nash – ütősök.
További közreműködők a Doin’ It című számban: James Gadson – dobok; Ray Parker Jr. – gitár és háttérvokál valamint Wah Wah Watson- gitár, basszusgitár, szintetizátor és háttérvokál.

A számok:
1. “Doin’ It” (Melvin Ragin, Ray Parker, Jr.) – 8:03
2. “People Music” (Herbie Hancock, Ragin, Paul Jackson) – 7:11
3. “Cantaloupe Island” (Hancock) – 7:06
4. “Spider” (Ragin, Hancock, Jackson) – 7:21
5. “Gentle Thoughts” (Hancock, Ragin) – 7:05
6. “Swamp Rat” (Jackson, Hancock, Ragin) – 6:26
7. “Sansho Shima” (Bennie Maupin) – 4:50

https://tinyurl.com/y5y8xbea

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hat + 13 =

Password generation