The Kálmán Oláh Trio – Always (2007) Merless Records

Oláh Kálmán 1970-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatórium jazz-zongora szakán, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zeneszerzés szakán végezte. Egyéni hangzásvilágát már korán elismerték, s konzervatóriumi évei során több ismert formációban is játszott, például Tony Lakatossal, Tomsits Rudolffal és a László Attila Band-del.

1990-ben alapította meg a Trio Midnightot (Egri János-bőgő, Balázs Elemér-dob), ezt az újító szellemű jazz triót, amely meghozta számára az elismerést, és amelynek köszönhetően rendszeresen lép fel nagyhírű jazz fesztiválokon, többek között az olaszországi Umbriában, a spanyol Getxo vagy a belga Ciney Jazz Nights fesztiválokon.
2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanít. Szólistaként és saját triójával, a Trio Midnight formációval jelentős sikereket aratott itthon és külföldön egyaránt. Első egész estés művét, a Concerto for Jazz Orchestra címűt 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével. A Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című darabját az Oláh Kálmán Quintet és a Miskolci Szimfonikus Zenekar adta elő első ízben 2004-ben, nagy sikerrel.
A 2006-ban Liszt-díjjal elismert Oláh Kálmán ugyanabban az évben megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerzői verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíjat, amelyet 2006 szeptemberében vett át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. 2007-ben megjelent az első saját CD-je is a tengerentúlon.

A számok:
01 – Always
02 – Polymodal Blues
03 – Hungarian Sketch No
04 – All of You
05 – How My Heart Sings
06 – Introduction
07 – Stella by Starlight
08 – Elegy

Oláh Kálmán – zongora
Jack DeJohnette – dobok
Ron McClure – bőgő

https://cutt.ly/Xuoij2

0

Visits: 12

Publication author

offline 4 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 + 11 =

Password generation