Sol Gabetta – Hofmann, Haydn, Mozart (2010) RCA Red Seal

Sol Gabetta

“Meg kell hagyni, hogy a Sony Kiadó tehetségkutatói rendkívül jó szimattal találnak az ígéretes fiatal muzsikusok nyomára. Így történt ez a csellista Sol Gabetta esetén akire nem egészen öt évvel ezelőtt bukkantak rá és mára a lemezcég képzeletbeli koronájának az egyik legragyogóbb gyémántja vált belőle.
Az 1759-ben G. B. Guadagnini mester által gyártott gordonkája mögé ülve nem igazán van olyan darab ami képes lenne kifogni rajta. Az eddigi 4 lemezes repertoárjában éppúgy megtalálhatóak a könnyedebb művek (pl. 2007-ben Vivaldi albumot adott ki Il Progetto Vivaldi címmel), mint a fajsúlyosabb darabok (ilyen pl. a tavalyi évben megjelent Sosztakovics lemeze, ami a Dmitri Schostakowitsch címet viseli). 
Természetesen az idei évben sem maradunk új Gabetta felvétel nélkül. A közelmúltban jelent meg a csellóművész sorszám szerint 5. lemeze, amelynek repertoárjába három szerző – Hofmann, Haydn és Mozart – műveiből válogatott 1-1 koncert darabot. Az album Leopold Hofmann 1738-ban, Bécsben írt D-dúr csellókoncertjével indul és Josep Haydn C-dúr művével folytatódik. Ez utóbbi kompozíció valamikor 1762 és 1765 között született, de egészen 1961-ig rejtve maradt a zenetudósok és a muzsikusok előtt. De, felfedezése óta gyakori és népszerű vendége a világ koncerttermeinek. A lemezt Wolfgang Amadeus Mozart eredetileg fuvolára és zenekarra írt D-dúr (K. 314) kompozíciójának cselló átirata zárja. 
Gabetta játékát nem túl szerencsés dolog technikai szempontból értékelni, mert akkor mindössze annyit lehetne írni röviden és tömören, hogy tökéletes. Ezért inkább az előadásának az érzelmi töltését érdemes fókuszba állítani. A elhangzó művek mindegyikénél vannak olyan pillanatok – a Hofmann kompozíció során talán a leggyakrabban – amikor az előadó olyan szinten azonosul a hangszerével, hogy eggyé válik azzal.” – írta a Napvilag.net 2009. augusztusában.

A fentieket én csak azzal szeretném kiegészíteni, hogy Haydn és Mozart neve valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng , de abban nem vagyok biztos, hogy ez Leopold Hofmann (1730-1793) esetében is így lenne. Pedig amikor 1772-től a bécsi Szent István dóm karmestereként működött, Mozart mellette csak fizetés nélküli segédkarmester lehetett. Jó ideig Haydn is csak Hofmann árnyékában tevékenykedett, így nem is csoda, hogy leveleiben gyakran megvetően ír vetélytársa munkáiról. 
Azt, hogy az utókor helyre tette-e a három mester megítélését, nem az én dolgom eldönteni. 

A művek:
Leopold Hofmann – Konzert Für Violoncello Und Orchester D-Dur, Badley D 3
1 Allegro Moderato 9:33
2 Adagio Un Poco Andante 6:18
3 Allegro Molto 6:47
Joseph Haydn – Konzert Für Violoncello Und Orchester C-Dur, Hob VIIb:1
4 Moderato 10:21
5 Adagio 8:19
6 Allegro Molto 7:27
Wolfgang Amadeus Mozart – Konzert Für Flöte Und Orchester D-Dur, KV 314 (arr. f. Violoncello u. Orchester)
7 Allegro Aperto 7:28
8 Andante Ma Non Troppo 6:53
9 Allegro 6:40

Violoncello – Sol Gabetta
Leitung, Hammerklavier – Sergio Ciomei
Kammerorchester Basel
Konzertmeister – Andrés Gabetta

https://tinyurl.com/yxjeryo4

0

Visits: 12

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Sol Gabetta – Hofmann, Haydn, Mozart (2010) RCA Red Seal

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

1 × 4 =

Password generation