Keith Jarrett, Charlie Haden – Jasmine (2010) ECM Records

Jarrett, Haden

Keith Jarrett és  Charlie Haden. Két nagyszerű muzsikus. Jarretről már sokat beszéltünk, itt a kuckóban, most Charlie  Haden-t is szeretnénk részletesebben bemutatni.Charlie Haden (1937-2014) a világ egyik legjobb jazzbőgőse volt. Tevékenyen részt vett a műfaj szinte valamennyi fontos modern irányzatában.

A cowboy
Az apa, Carl Haden 1932-ben készített először countryzenei rádióműsort. Előbb egy férfiduóban énekelt, majd megismerkedett későbbi feleségével, és a duóba Mary Jane-t is bevették. Amikor gyerekeik lettek, családi adásokat rendeztek. Charlie fiuk 1937 augusztusában született, negyedik gyerekként, és még nem volt kétéves, amikor már cowboynak öltözve fellépett testvéreivel és szüleivel a „Haden Family Show”-ban. Tizenötéves koráig naponta énekelt reggel a rádióban, s csak ezután indult iskolába. A család többször költözött, Charlie az iowai Shenandoah-ban látta meg a napvilágot, de nemsokára a Missouri állambeli Springfield lett az otthona. Az 1997-ben Pat Methenyvel duóban felvett Beyond The Missouri Sky-t mindkét muzsikus esetében gyermekkori élmények ihlették. A tizenöt évesen kapott gyermekparalízis lehetetlenné tette Haden gyermekénekesi karrierjét, de megmaradt számára a hangszeres zenészi pálya lehetősége. Kamaszkorában szerette meg a jazzt, bebopot és West Coast-ot hallgatott. Hampton Hawes zongorista volt a kedvence, vele kezdő korában együtt is játszott Kaliforniában.

A Haden-házban megforduló countryzenészek egyike volt Hank Garland, ő javasolta a későbbi bőgősnek, hogy menjen nyugatra és tanuljon jazzt. Charlie már korán érdeklődni kezdett a bőgőzés iránt, a testvére öreg hangszerén próbálkozott. 1955-ben járta ki a középiskolát, majd az Ozark Jubilee című springfieldi tévéműsorban bőgőzött countryzenészek oldalán. Az itt keresett pénzből utazott el Los Angelesbe, ahol megismerkedett a további pályájára döntő hatást gyakorló Ornette Colemannel. A Los Angeles-i Westlake College of Musicban és a helyi együttesek fellépésein már elsajátította a szakma alapjait, de az igazi iskolát Coleman jelentette számára, aki 1959-ben magával vitte New York-ba. Coleman kvartettben játszotta botrányt keltő zenéjét. Charlie Haden sorsa úgy hozta, hogy aktívan részt vehetett a modern jazz születésében.

Amikor 1988-ban Haden felesége, Ruth Cameron énekesnő azt javasolta, rendezzenek nagy családi összejövetelt a bőgős édesanyjának 80. születésnapján, és a család énekeljen egy dalt közösen, még senki se sejtette, hogy az esemény tíz évvel később egy különleges lemez megszületéséhez vezet majd. A családi összejövetelen annyira jól sikerült a közös dalolás, hogy a Haden-família 2008-ban Nashville-be utazott, ahol a házaspár, a négy zenész gyerek (három lány és egy fiú), valamint barátaik felvették a bőgős első country- és bluegrass albumát, a Rambling Boy-t. A CD-n hegedű, bendzsó, dobro, mandolin, gitár és bőgő szerepel. A családot és a helyi muzsikusokat egy-két régi barát, például Pat Metheny és Elvis Costello egészíti ki. A Rambling Boy lemez a bőgős szülei emléke előtt is tiszteleg, akik Haden nyilatkozatai szerint mindig támogatták a zenei karrierjét. Egy beszélgetésben felidézi a pillanatot, amikor Los Angelesbe indult, és a mamája kikísérte a távolsági busz megállójába, megvárta, amíg a bőgőt felkötözik a busz tetőcsomagtartójára, és egészen addig állt ott, amíg a Greyhound el nem tűnt a távolban.

Az oktató
Charlie Hadent a cowboy-korszak megtanította a melódia tiszteletére. A hangok tisztasága iránti szenvedélyes szeretete kisfiúként rögződött benne. Olyannyira, hogy egy helyen azt nyilatkozta: valahányszor egy bőgőszólót ad elő, felidéződnek játékában a country-emlékek. Ezt talán nem minden hallgatója tudja felfedezni, de azt igen, hogy a műfaj egyik legelegánsabb „puristája” játszik. Alighanem a duóalbumokon érezhető leginkább ez a makulátlan hangzás, legutóbb a Keith Jarrett oldalán felvett Jasmine-on.” (Máté J. György, Jazznoise.eu)

Kedves Gykrantz , köszönjük szépen a lemezt!

A számok:
1 For All We Know
2 Where Can I Go Without You
3 No Moon at All
4 One Day I’ll Fly Away
5 Intro/I’m Gonna Laugh You Right Out of My Life
6 Body and Soul
7 Goodbye
8 Don’t Ever Leave Me

Charlie Haden – double bass
Keith Jarrett – piano

https://tinyurl.com/yym59yhe

0

Visits: 15

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

11 + hét =

Password generation