Patricia Barber – Mythologies (2006) Blue Note Records

Patricia Barber

Patricia Barber (1955) írta: „Dalszerző vagyok, ami nem azonos a költővel. A költészet szenvedély, vezetőm, aki mindig kéznél van, és a legfőbb inspirációm. A zene nyelvével szemben a szavak mindenki számára elérhetőek. Akár a költészetet tanulmányozom akár a zenét, közvetlenül az eredeti forrásból várom az útmutatást. Nem tudok a költészetről beszélni, de ismerem. Ezeket a tanulmányokat egymagam folytatom logikával és szorgalommal, de a művészet nem jön létre a logika vagy szorgalom által. Akárcsak a zene a költészet is a szájunkban, fülünkben és a levegőben jön létre. Mivel a költészet zene, és a zene mágikus minőség, így a költészet is az.”

Patricia Barber 2003-ban kapta meg a kitüntető Guggenheim ösztöndíjat zeneszerzésre, és ennek keretében három évig dolgozott Ovidius Metamorfózisain alapuló dalciklusán. A The Moon és a Whiteworld már a 2005-ös debreceni koncert programján is szerepelt, és elmondta, hogy az ötletet egy szinházi adaptációból merítette, melyet a Broadway-en látott, és arra késztette, hogy elolvassa. Nagyon tetszett, és alkalmasnak találta szerkezetét egy dalciklus megalkotására, imádott együtt csapongani, barangolni Ovidiusszal. Intenzíven tanulmányozta a 19. század dalszerzőit, harmonizációikat. Nehéz néhány szóval megfogalmazni, hogyan jön össze a latin költészet, a 19. századi bécsi klasszikus dal és a jazz, de Patricia Barber világában mindez logikusan épül egymásra. A Mythologies nem készült a szélesebb jazzpublikum számára, akik a 40-es, 50-es évek búgó dizőzeinek mai inkarnációit hallgatják szívesen, de aki már megszerette Patricia Barber világát, most megértheti, hogy a suttogó, intim dalolás, a minimalista zongorajáték kiemeli a szavak költészetét még hiányos nyelvismeret esetén is. (szigeti Péter, jazznoise.eu) 

A számok:
1 The Moon
2 Morpheus
3 Pygmalion
4 Hunger
5 Icarus (for Nina Simone)
6 Orpheus/ Sonnet
7 Persephone
8 Narcissus
9 Whiteworld/ Oedipus
10 Phaethon
11 The Hours

A zenészek: Patricia Barber – piano & vocals; Neal Alger – Guitar; Michael Arnapol – Bass; Eric Montzka – Drums
+
Jim Gailloreto saxophone (tracks 1, 2, 10); Choral Thunder, directed by Shelby Webb, Jr. background vocals (tracks 10, 11); With additional vocals by: Paul Falk (track 7), Grazyna Auguscik (track 11), Lawrice Flowers (tracks 7, 10), Airreal Watkins (track 10), Walter “Mitchell” Owens, III (track 10).

https://tinyurl.com/yy4u7t4q

0

Views: 11

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2242Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Patricia Barber – Mythologies (2006) Blue Note Records

” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hét − 7 =

Password generation