Makám – A part (1998) Fonó Records

Makám

A Makám együttest 1984-ben alapította Krulik Zoltán. 1999-ig instrumentális etno-dzsesszt játszottak, melyben egyaránt szerepet kaptak az ázsiai és távol-keleti gyökerek, a Balkán befolyása és a kortárs repetitív zene is.
Krulik Zoltán szerzeményei úgy kalauzolnak a magam világába, hogy a zenéből árad az ősi magyar virtus. Mind az ízléses szerzemények, mind az elgondolkoztató szövegek Közép és Dél-kelet Európa hagyományaira épülnek. A Makám muzsikája a mai világ zenéje és az archaikus népdalokban gyökerező inspiráció szintézise, olyan előadásmódban, amit a közönség mindig nagy ovációval fogad. Az inspiráció forrása leginkább a magyar és dél-kelet-európai, de akár az arab vagy a keleti illetve afrikai kultúra, amit a zenekar a “szabadzene” spontán improvizációjával tökéletesít.

„Már Bartók számára nyilvánvaló volt, hogy a népzene továbbélésének egyetlen hiteles útja, ha az a városi művészt megihletve, artisztikus formát ölt. Éppen ez történik a Makám együttes muzsikájában, melyet világzenének, etnodzsessznek szoktak aposztrofálni. Kétségtelen: megszólalnak benne népi hangszerek – kaval, udu, derbuka, tapán, furulya, duda – és a dzsesszt meghatározó szaxofon és bőgő is. Meg hegedű és gitár. Cikáznak benne magyar, balkáni, török, zsidó, afrikai, sőt távol-keleti dallamok, a sok nép zenéje együtt virul, évszázadok mélyéről tör elő, hogy a zeneszerző, Krulik Zoltán félreismerhetetlenül elegáns zenei szőttesébe fonva jusson el a XXI. századba. És a városba. Mert a városi kultúra gyakran még ma sem tud mit kezdeni a népdallal. A Makám nem divatos zenei montázsokat fércelget, sajátos egységbe forrasztja a különböző hatásokat. A végeredmény pedig egészen magyar. Nem teremhetett volna másutt, de nem születhetett volna meg a Kelet kincsei és a Nyugat filozofikussága, művészete nélkül sem.” – (idézet egy kritikából)

https://tinyurl.com/y6hpn9mf

0

Visits: 19

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő × kettő =

Password generation