Chet Baker – Chet Baker & Strings (1954/1998) Columbia/Legacy

Amint a címe is mutatja a Chet Baker & Strings egy vonószenekarral felvett lemez. Baker -ha valaki nem tudná- az 1950-es években Kaliforniából indult cool jazz hullám egyik kitűnő alakja volt. Az igazi áttörést a Gerry Mulligan-kvartettben érte el az 1950-es évek elején. Olyan híres dzsesszmuzsikusokkal játszott együtt, mint Stan Getz és Charlie Parker.

Trombitastílusa lírai, törékeny és főleg egyszerű volt. Amíg más zenészek megpróbáltak különböző hangzásokat és improvizációkat beleszőni a zenéjükbe, addig Baker úgy döntött, hogy tiszta és minimalista módon játszik, és hű marad a dallamhoz. 1953-ban és 1954-ben Baker legyőzte a Down Beat és Metronome folyóiratok „olvasók dzsessz-szavazásán” a korszak két legjobb trombitását, Miles Davist és Clifford Brownt. A Down Beat olvasói szintén Bakert választották a legjobb dzsesszénekesnek 1954-ben. De Baker trombitásként volt zseniális, könnyűkezű, laza csávó, akire még korának nagy fekete dzsesszgéniuszai is féltékenyek voltak, de énekesként is – noha technikáját és képességeit tekintve eléggé korlátozott volt – sikerült valami páratlant alkotnia.

Élete azonban nem volt egy leányregény. Narkózni kezdett, valamikor a hatvanas évek végén – mikor a dílerétől távozott – egy banda kiverte a fogait, nemsokára mégis újra kezdte (mármint a trombitálást is), főleg Európában lógott, csúnyán megöregedett (de az énekhangja és a trombitajátéka nem), és végül tisztázatlan körülmények között kizuhant amszterdami szállodájának negyedik emeletéről. A halála előtt egy évvel forgatott Chet Baker – Let’s Get Lost a világ egyik legjobb zenei dokumentumfilmje, aki tudja, nézze meg!

Ezen a kiadványon kvintett formációban játszik, kilenctagú vonós szekcióval kiegészülve. Páratlan lenyomata a tehetségének, a kritikusok szerint játéka itt olyan (kísérőinek is köszönhetően), mint ahogyan a papírsárkány táncol a márciusi szellő hátán… Már csak ezért is érdemes meghallgatni!

Chet Baker – trombita
Bud Shank – altszaxofon, fuvola (4, 6-8 & 11)
Zoot Sims – tenorszaxofon (1-3, 5, 9, 10 & 12-15)
Russ Freeman – zongora
Joe Mondragon – bőgő
Shelly Manne – dob
Sam Cytron, Jack Gasselin, George Kast, Eudice Shapiro, Paul Shure, Felix Slatkin – hegedű
Lou Kievman, Paul Robyn – brácsa
Victor Gottlieb – cselló

Tracklist:

01 – You Don’t Know What Love Is
02 – I’m Thru With Love
03 – Love Walked In
04 – You Better Go Now
05 – I Married An Angel
06 – Love
07 – I Love You
08 – What A Diff’rence A Day Made
09 – Why Shouldn’t I?
10 – A Little Duet For Zoot And Chet
11 – The Wind
12 – Trickleydidlier
13 – You Don’t Know What Love Is (Alternate)
14 – You Better Go Now (Alternate)
15 – A Little Duet For Zoot And Chet (Alternate)

https://zenekucko.com/bakstri

 

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 − 6 =

Password generation