Oregon – In Stride (2010) C.A.M. Jazz

Oregon

Az Oregon az a zenekar, amelyet valóban nem kell bemutatni, hisz zenetörténetet írt hosszú fennállása során a világ egyik legnevesebb akusztikus jazz kvartettjeként.
A több mint 37 éve fennálló zenekar a világ legnevesebb koncerttermeiben (Carnegie Hall, Lincoln Center, Berlin Philharmonic Hall, Mozartsall) és a legszínvonalasabb jazz fesztiválokon (Bécs, New York, New Port, Paris, Berlin, Montreux) is fellépett. Utazásaik során a világ öt földrészén adtak már koncerteket. Indiában éppen olyan jól ismerik őket mint Ausztráliában.
Az Oregon 1960-ban kezdte meg pályafutását, amikor az University of Oregon egyetem két zenei szakos hallgatója, a zongorista Ralph Towner és a bőgős Glenn Moore barátságot kötött, és elkezdtek együtt zenélni. A 60-as évek végén mindketten Európában folytatták tanulmányaikat: Ralph Towner Bécsben klasszikus gitárt, Moore Koppenhágában klasszikus bőgőt.
1969-ben New Yorkban a Weather Report és a Mahavishnu Orchestra tagjaival zenéltek együtt. A 69-es Woodstocki fesztiválon fellépett a folk énekes Tim Hardin, akinek kísérő zenekarában a Paul Winter Consortban játszott Towner és Moore is. Egy lemezt készítettek Tim Hardinnal, ahol találkoztak a szitáros-ütős Collin Walcottal. Hárman nemsokára megismerték az oboás Paul Mc Candlesst, aki a Manhattan Scool of Music egyetemen tanult.
Összeállt a legendás kvartett, akik tehát mindannyian a komolyzene felől érkeztek a jazzhez, beleépítve muzsikájukba az indiai és a brazil etnozenét is. 1971-ben volt az első koncertjük Oregon néven, és azonnal elnyerték a közönség tetszését. Zenéjükben mindenki megtalálja azt a réteget, amit nagyon szerethet: a szép dallamot, a rafinált ritmust, a klasszikus zenei építkezést, a virtuozitást, az egymásra figyelő magas szintű kamarazenélést. (a38.hu)
Kedves Gykrantz, köszönjük a lemezt!

A számok:
01. Hop-To-It
02. As She Sleeps
03. Naçao; Summer’s End
04. Summer’s End
05. On the Rise
06. Glacial Blue
07. Aeolus
08. Song for a Friend
09. Petroglyph
10. The Cat Piano
11. In Stride

A zenészek: Paul McCandless: oboe, English horn, soprano saxophone, flutes; Ralph Towner: classical, 12-string and synth guitar, piano; Glen Moore: double-bass; Mark Walker: drums, hand percussion.

https://zenekucko.com/05088

0

Views: 17

Publication author

offline 2 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2242Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Oregon – In Stride (2010) C.A.M. Jazz” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Georgie doktor írta hat évvel ezelőtt:
    “A komoly zene megkedveltetésére különleges lehetőséget kínál az Oregon zenéje azok számára is, akik inkább csak a jazz rajongói. Ez visszafelé is igaz. Vajon az Oregon benne van-e a “komolyzenei” tanulmányokat folytató zenészjelöltek tananyagában? Bátran ajánlom, ha eddig erre senki sem gondolt.”

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 5 =

Password generation