The Mammoth 89 Key ‘Gavioli’ Fairground Organ – Fairground Fantasia In Stereo (1970) Hallmark Records

A mechanikus hangszerek (önjátszó hangszerek, zeneautomaták is) olyan hangszerek, melyek esetében a hangsort egy hanginformáció-hordozó automatikusan működteti. A mechanikus hangszerek többsége az ember beavatkozási lehetősége nélkül reprodukálja a zenét.
Hanginformáció-hordozóként a korábbi évszázadokban egy forgó fémszegecses henger szolgált és egy kar segítségével p l.egy orgona szelepeit nyitotta-zárta, vagy egy zongora kalapácsait mozgatta. Az 1900-as évek táján csaknem az összes mechanikus hangszernél kiszorították a fémtüskés hengert azok, amelyek lyukasztott papírtekercs formájában lyuk-szalaggal vagy redőzött kartonkottákkal működtek, s melyeket lényegesen egyszerűbben lehetett előállítani és korlátlan zenerepertoárt tettek lehetővé. Ehhez még a zenedarabok hossza is tetszőleges lehetett, ellenben egy hengernél a zenedarabnak mindig a henger méretéhez kellett igazodnia.
Erős fellendülés következett a zenegépek számára a 19. század második felében, amikor az ipari gyártás megindult, először kis kézműves műhelyekben, később nagyobb gyárakban. A hangszereket nagyrészt vendéglőknek szánták, vagy – mint utcai hangszereket (kintorna,utcai zongora) – a nép szórakoztatására tervezték. Később a nagy karusszel – orgonák bevonultak a vásárterekre. (Keszthelyi Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeum)
A lemez felvételein egy ilyen karusszel-orgona játéka hallható.

A számok:
A1 Over The Waves
A2 Twelfth Street Rag
A3 The Last All Clear
A4 Puppet On A String
A5 Light Cavalry
A6 Music, Music, Music

B1 Going To Blaydon Races
B2 Romeo
B3 The Blue Danube
B4 Tannhauser
B5 Abide With Me

https://zenekucko.com/04074

0

Visits: 14

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tíz + 16 =

Password generation