Rebekka Bakken – I Keep My Cool (2006) Universal Music

Rebekka Bakken

Rebekka Bakken, az 1970-ben született norvég művésznő nemcsak azzal győzi meg hallgatóját, hogy simán hozza a három oktávot, és annyi érzelmet visz bele egy-egy dalba, hogy leszakadnak a falatnyi színpadok cseh csillárjai, hanem a kivételes intellektuális teljesítményével is.
Rebekka Bakken intelligens és érzékien elragadó jelenség, karizmatikus személyisége rendkívül magas szintű szakmai tudással párosul. Kivételes szövegírói és zeneszerzői kvalitásait egyenesen Bob Dylan, Tom Waits és Joni Mitchell nagyságához szokták hasonlítani. Dalainak előadása elegáns és nemes, három oktávot átfogó hangja révén kedvére kalandozhat a pop, folk, jazz, blues és r&b műfajok között, minden hangnemből könnyedén visszatalál. Kitűnő adottságai mellett erőssége továbbá, hogy legképzettebb zenészbarátait gyűjti maga köré, akikkel az idén ismét felvett saját szerzeményeiből egy új lemezt. Az ‘I Keep My Cool’ jórészt önéletrajzi ihletésű, zenéje ezúttal is tökéletes biztonsággal ível az északi balladáktól a nagyvárosi blueson és bővérű funkon át a legfinomabb jazz- és r&b zenékig, létrehozva a jellegzetes, “szomorúan áradó” hangzást a külvilág és saját érzelmei között. ‘Everything Can Change’ című dala már a megjelenés előtt a ‘Life Ball 2006’, Európa legnagyob AIDS ellenes jótékonysági eseményének himnusza lett.

Rebekka Bakken egy kis norvég faluban nőtt fel, majd színpadi tehetségét felismerve 1994-ben New York-ba költözött. “Először majd sokkot kaptam, amikor senki sem hívott fel, hogy nagy sztárt faragjon belőlem…” – mondja nevetve. “Jártam a várost, naponta ötször takarítottam ki a szobámat, míg el nem döntöttem, hogy tennem kell, ha jutni akarok végre valamire.” Ez volt az a pont, amikor elkezdett dalokat írni. “Írtam, mert örömet találtam benne. Nem azért, mert mindenáron el akartam volna másoknak játszani, hanem inkább saját magam és gondolataim megismerésére”. Ettől kezdve megy minden a maga útján, “a dalok megtalálnak engem és én eléneklem őket”.

Nyolc amerikai tanulóév után visszatért Európába és már első albumával berobbant az élvonalba. A ‘The Art of How to Fall‘ aranylemez lett, 2003-ban megkapta az áhított “JazzAward”-ot is. Következő CD-je (Is That You? – 2005) ismét egyöntetűen dicsérő kritikát kapott, kiderült, hogy a fiatal zeneszerző-énekes mennyire tág horizontot nyit az amerikai Közép-Nyugattól kezdve a varázslattal teli, spirituális skandináv tájakig. Karrierje rakéta gyorsasággal ível felfelé, azonban mindezért keményen megdolgozott. Gyermekkorában hegedűórákkal kezdte, majd zongorázni tanult. A döntő stílusbeli változás tini korában érte; norvég népdalok és egyházi énekek mellett helyi zenekarokkal kezdett funk-, soul- és rockzenét játszani. Attól kezdve semmi nem vonhatta el a figyelmét attól, hogy profi muzsikussá váljon, még az sem, hogy az egyetemen filozófiát és közgazdaságtant tanult. (zajlik.hu)

A dalok:
01. We Hit It Again (2:57)
02. Welcome Home (4:36)
03. Just Having My Fun (2:52)
04. Any Pretty Girl (3:33)
50. Love May Seem Hard (4:01)
06. Hard To Be A Loser (2:44)
07. What Love Is Not (3:44)
08. You’re Crying (3:37)
09. Nobody’s Fool (4:02)
10. Everything Can Change (3:44)
11. You Bring New Stars (3:59)

A zenészek:
Bass – Larry Danielsson
Cello – Robert Nagy
Double Bass – Herbert Mayr
Drums – Per Lindvall
Guitar – Eivind Aarset
Orchestrated By – Kjetil Bjerkestrand
Viola – Gerhard Marschner
Violin – Andreas Grossbrauer, Martin Kubik
Vocals – Rebekka Bakken

https://zenekucko.com/06992

0

Visits: 3

Publication author

offline 10 óra

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Rebekka Bakken – I Keep My Cool (2006) Universal Music” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhét − tizennégy =

Password generation