V.A. – Blues Story CD3: Les labels de légende Chess Record (1998) PolyGram Records
 

A Blues Story című remek francia sorozat harmadik korongján a legendás Chess Records kiadványaiból kapunk válogatást.
A Chess történetéről így ír a Quart.hu: “Leonard és Phil Chess 1928-ban Lengyelországból vándoroltak ki az Egyesült Államokba, Chicagóba. A negyvenes évekre számos bár volt a tulajdonukban, köztük a Macomba nevű híres klub, ahol blues-zene szólt. 1947-ben vásárolták meg az Aristocrat Records egy részét, 1949-ben pedig az egészet, és 1950-ben neveztek át Chess Records névre. A kiadó főként azokra a chicagói blues-zenészekre koncentrált, akiknek a zenéjével a nagyobb cégek nem törődtek. Már az Aristocrat megkezdte Muddy Waters felvételeinek kiadását, és az ő kislemezeit továbbra is a Chess hozdta ki, újabb felfedezettekével egyetemben. Így például Sam Phillips fiatal producer felfedezett egy fiatalembert, akinek a művészneve Howlin’ Wolf volt, és elvitte a felvételeket a Chess testvéreknek. Willie Dixon, Little Walter, John Lee Hooker és mások, nagyjából mindenki, aki a zenetörténet Chicago blues című fejezetében szerepel, kiadott itt felvételeket.
1954-ben felvettek két érzelmes dalt a Flamingos és a Moonglows nevű fekete énekegyüttesekkel – ezekből hatalmas sláger lett, csak éppen (mint az gyakran előfordult a rockzene korai időszakában) nem az eredeti fekete előadók tolmácsolásában, hanem fehér énekesek (konkrétan a McGuire Sisters és Pat Boone) előadásában. Ettől függetlenül a Chess Recordsot ettől kezdve egy olyan cégként tartották számon, amely képes nagy slágereket szállítani.
1955-ben egy fiatal énekes-gitáros Chicagóban járt, és találkozott Muddy Waters-szel, aki rábeszélte őt, hogy menjen el egy meghallgatásra a Chess tesvérekhez. Nekik tetszett az Ida Red című szám, csak a címével voltak elégedetlenek, ezért aztán Maybellene címen jelent meg és lett országos sláger. A Chess megtalálta első énekesét, aki olyan dalokat írt, amik az ő előadásában is, nem csak mások feldolgozásában, slágerek lettek. A kiadó gondozásában jelent meg a Roll Over Beethoven, Johnny B. Goode, Sweet Lilttle Sixteen és még számos Chuck Berry-dal, amik ma az alapműveltség részei. Szintén 1955-ben fedezték fel Elias McDaniels énekest, aki a Chess testvérek javaslatára a Bo Diddley művésznevet választotta.
A kiadó nemcsak a blues és a rockandroll, hanem a jazz és a gospel műfajaiban is igen fontos szerepet töltött be; a jazz-felvételek számára egy alvállalatot is alapítottak 1956-ban Argo (később Cadet) néven. Itt jelentek meg az első női r&b-énekesnő, Etta James lemezei is. A korábban kizárólag kislemezeket kiadó Chess 1956-ban adta ki az első lp-jét (a Rock, Rock, Rock című filmzenealbumot). Noha végig Chicago volt a központ, idővel más városokból is szerződtettek művészeket, New Orleansból, Memphisből és máshonnan.
1968-ban a kiadót otthagyta egyik vezető producere, Billy Davis, Leonard Chess pedig, aki a két tulajdonos közül inkább foglalkozott a tehetségek felkutatásával, egyre inkább a WVON nevű rádióállomás ügyeivel törődött. 1969-ben a kiadót eladták a General Recorded Tape nevű cégnek; az év októberében pedig elhunyt Leonard. A mesterszalagokat végül az MCA (a későbbi Universal) szerezte meg, amely a nyolcvanas és kilencvenes években számos újrakiadást jelentetett meg az addigra ritka, féltett és rendkívül értékes kincsekké lett felvételekből.”

A számok:
01. Muddy Waters – I’m Your Hoochie Coochie Man [02:50]
02. Albert King – Searchin’ For A Woman [03:02]
03. Willie Dixon – 29 Ways [02:09]
04. Koko Taylor – Wang Dang Doodle [02:59]
05. Memphis Slim – My Baby [03:03]
06. J.B. Lenoir – Mama Talk To Your Daughter [02:27]
07. Sonny Boy Williamson II – Don’t Start Me To Talkin’ [02:34]
08. Chuck Berry – You Never Can Tell [02:41]
09. Bo Diddley – Who Do You Love [02:29]
10. Buddy Guy – First Time I Met The Blues [02:18]
11. Little Walter – My Babe [02:40]
12. Jimmy Rodgers – That’s All Right [02:48]
13. John Lee Hooker – One Bourbon, One Scotch, One Beer [02:59]
14. Otis Rush – I’m Satisfied [02:24]
15. Howlin’ Wolf – How Many More Years [02:39]

https://zenekucko.com/03103

0

Találatok: 2

Publication author

offline 5 nap

Levin

Avatar 617
Comments: 2266Publics: 4756Registration: 22-09-2017

V.A. – Blues Story CD3: Les labels de légende Chess Record (1998) PolyGram Records
 ” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhat − tizenkettő =

Password generation