GoGo Penguin – GoGo Penguin (2020) Blue Note/Universal

A manchesteri GoGo Penguin nemrég jelentkezett legújabb albumával, amely ezúttal a zenekar saját nevét viseli. A trió kétségtelen az egyik legizgalmasabb projekt manapság, és ezt az is elég jól jelzi, hogy a Blue Note-nál adták ki a legújabb anyagukat.

Az angliai formáció 2012-ben jelentette meg első albumát még a Gondwana Records gondozásában, ám a harmadik, Man Made Object-re keresztelt lemezük már a Blue Note-nál került kiadásra 2016-ban. A legelső albumtól számítva minden páros évben jött egy anyag; a 2018-as A Humdrum Star után a most tárgyalt ötödik lemez az együttes után a GoGo Penguin nevet kapta.

A triót alkotják Chris Illingworth zongorista, Nick Blacka nagybőgős és Rob Turner dobos. A korábban és jelenleg is egyértelműen a jazz, valamint az elektronikus műfajok, a trip hop stílus fúziójára törekedtek. Érdekes, hogy mindezt úgy érik el, hogy Illingworth a klasszikus zongorában rejlő lehetőségeket igyekszik kiaknázni és nem különböző billentyűk elektronikus hangszíneivel operál; Blacka is nagybőgőn hallható elektromos basszusgitár helyett. Ezeknek hála megőrzik a természetes, akusztikus hangzást, de képzettségükkel, technikájukkal mégis ki tudják váltani a kívánt, fúziós hatást.

Az album zenei anyagára elmondható, hogy a jazz mellett felfedezhetünk elemeket különböző elektronikus zenei műfajokból, trip-hopból, rockból, de még a klasszikus zenéből is hallhatóan inspirálódnak a tagok. Ez a rendkívül különleges és szokatlan egyveleg alkotja a GoGo Penguin zenei világát. Érződik a határozott koncepció, elképzelés a dalok mögött, valahogy ugyanazok a formulák, megoldások merülnek fel gyakran. Mégis a szépen formált dallamok, apró kreatív ötletek valamelyik hangszeren mindig feldobják az aktuális szerzeményt, és nagyon jó eredményt produkálnak végül.

Ha valakihez nem áll közel a GoGo Penguin világa, akkor is mindenképp megérdemel egy hallgatást. ~ Salvai Ádám (jazzma.hu)

Tracklist:

01 – 1_#
02 – Atomised
03 – Signal In The Noise
04 – Open
05 – F Maj Pixie
06 – Kora
07 – Totem
08 – Embers
09 – To The Nth
10 – Don’t Go

https://zenekucko.com/gogopen

0

Találatok: 4

Publication author

offline 4 nap

larryz

Avatar 304
Comments: 486Publics: 1837Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

2 − 1 =

Password generation