Lionel Richie – The Best of Lionel Richie: 20th Century Masters (2003) Universal/Motown

Lionel Richie

Lionel Brockman Richie Jr. (1949. június 20. Tuskegee, Alabama.)
A szentimentális balladák koronázatlan királya viszonylag későn kezdte zenei pályafutását.

Egyetemi tanulmányai után mérnökként, majd váratlan fordulattal lelkészként tevékenykedett. Ez az utóbbi kitérő azonban jót tett neki, hiszen bensőséges viszonyba került a soul és a gospel izgalmas zenei világával.
Csak ezután szenteli tehetségét a zenének. Kiváló hangi kvalitásait és szaxofonosi tudását kamatoztatva 1978-ban csatlakozik a Commodores együtteshez, ahol hamar részese lesz a sikernek és a közismertségnek. Mint az együttes tagja elsősorban a rhythm & blues hangzásvilágát képviseli, de már ekkor kitűnik vonzódása a balladák és a szerelmi lírát képviselő számok iránt.
Mint zeneszerző is bemutatkozik és ő lesz a Commodores legnagyobb sikereinek szerzője: Easy, Three Times A Lady.
A nyolcvanas évek elején egyre többet dolgozik “idegen” előadókkal, így jelenik meg Kenny Rogers-szel közösen készített száma a Lady, mely rögtön a slágerlisták élére ugrik. Hasonló sikert arat a következő év elején a Diana Ross-szal készített duettje, az Endless Love, mely egyúttal az azonos című Brooke Shields film betétdala. Ez a szám a Talma Motown lemezkiadó cég legsikeresebb kislemeze, hiszen több mint kilenc héten keresztül vezeti a sikerlistákat. Eme sikereket követően Richie úgy dönt, hogy szólókarrierbe kezd, és kilép a Commodores tagjai közül.
82-ben lát napvilágot első szolóalbuma melynek címe egyszerűen: Lionel Richie. A korong azonnali siker, több mint négymillió példányt adnak el belőle. Az albumról kimásolt single, a Truly a slágerlisták élén tanyázik heteken keresztül. Lionel Richie tehát már első önálló jelentkezésével helyet követelt magának a megasztárok között.
A következő év újabb hatalmas sikereket hoz az előadónak. A Can’t Slow Down olyan elsöprő siker, hogy csak Michael Jackson és Prince maradnak vetélytársként a piacon.
A korongon található számok mindegyike önállóan is siker, de közülük is kiemelkedik a Hello, és az All Night Long amelyek több mint tízmillió példányban kelnek el. Szinte természetes, hogy az Év Albuma cím a Grammy díjkiosztáson ennek a korongnak dukál.
Egyébként Richie igen sok Grammy díjat zsebelhetett be az idők folyamán, különösen mint zeneszerző aratott a legkülönbözőbb kategóriákban. Megasztári státuszát megerősítí, hogy a 84-es Olimpia záróünnepségén is fellép. 1985-ben Michael Jacksonnal együtt hozzák létre azt a lemezt mely Afrika megsegítésére szolgál: We Are The World.
1986-ban újabb nagy siker: a White Nights című film betétdala a Say You, Say Me. Következő albuma a Dancing On The Ceiling azonban elmarad a várakozásoktól és a négymillió eladott példányt Richie sikertelenségnek érzékeli. Több mint öt évig visszavonul a zenei élettől és csak producerként dolgozik. 1992-ben a Motown kiad egy gyűjteményes lemezt Back to Front címmel, de a korongon két vadonatúj dal is található. Mivel a lemez nem eléggé sikeres Richie ismét hallgatásba burkolózik és csak 1996-ban jelntkezik ismét. Saját zenei hangzásvilágát megújítva 96-ban megjelenteti a Lauder Than Words című nagylemezét, melyen a blues hangzását felváltja swing és a hip-hop. A korong csak mérsékelt közönségsikert arat és a kritika elég élesen támadja.
Nem csoda tehát, hogy az 1998-as Time című albumon már megint a Richie eredeti zenei világát idéző dalok szólalnak meg. Mégis az igazi, áttörő visszatérés 2001-ig váratott magára amikor megjelent a Renaissance című album. (literatura.hu)

A dalok:
1 Lionel Richie – You Are 5:01
2 Lionel Richie – My Love 4:04
3 Lionel Richie – All Night Long (All Night) 6:22
4 Lionel Richie – Hello 4:09
5 Lionel Richie – Say You, Say Me 4:01
6 Lionel Richie – Dancing On The Ceiling 4:32
7 Lionel Richie – Deep River Woman 4:38
8 Lionel Richie – Cinderella 3:42
9 Commodores – Zoom 7:05
10 Commodores – Lady (You Bring Me Up) 4:50
11 Commodores – Jesus Is Love 6:06

https://zenekucko.com/04324

0

Visits: 8

Publication author

offline 1 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Lionel Richie – The Best of Lionel Richie: 20th Century Masters (2003) Universal/Motown” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő − 1 =

Password generation