Nick Drake – Bryter Lyter (1970/2000) Universal-Island Records

Nick Drake

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat százkilencvenegyedik (191) lemeze a tragikus sorsú brit Nick Drake második albuma.

“Nick Drake 1948-ban született Burmában, bár még egészen kicsit volt, amikor családjával visszatelepült Angliába. Zeneszeretetét szüleitől, főleg édesanyjától örökölte, korán elkezdett saját szerzeményeivel bíbelődni. Kicsit idősebb fejjel is rendes szakma helyett inkább a gitárjával foglalkozott, egyetemen töltött esztendői alatt pedig jobban érdekelte a marihuána, mint a tankönyvek.
A tápláló szellemi közeget végül a zenészi karrier kedvéért hagyta ott, igaz, amekkora volt a hite, legalább akkora a sikertelensége is. A mindössze húsz éves kora körül elkészített, 1969-es Five Leaves Left című bemutatkozás, valamint az egy esztendővel későbbi Bryter Layter, noha ma már remekművekként tartjuk őket számon, a maguk idejében nem sok ember tetszését nyerték el, és bár emiatt mind a rossz marketing, mind pedig a hűvös sajtóvisszhang is okolható, azért egy kis önsorsrontás is beférkőzött a képbe: Drake egy idő után sem koncerteket, sem interjúkat nem volt hajlandó adni, és még a legcsekélyebb negatív visszajelzésre is remeteszerű visszahúzódással reagált.
A saját tehetségével tisztában lévő, ám sikerre képtelen Drake 1971-re már annyira maga alatt volt, hogy orvosi segítségre szorult: depressziót diagnosztizáltak nála, ám a számára felírt gyógyszerek csak a vonatjegyét váltották meg a túlvilágra.’ (Judák Bence, recorder.blog.hu)

https://zenekucko.com/04119

0

Visits: 11

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − hét =

Password generation