Rákfogó – Rákfogó ’73 (2009) Live Jazz Records

Szakcsi Lakatos Béla az Egyesült Államokban járva ismerte meg a korszak uralkodó irányzatát, amelyet ma fúziós zenének neveznek, akkor a jazz-rock volt használatos. Hazatérve hozott magával egy Magyarországon még nem ismert hangszert, a Fender-zongorát. A kint hallott zenék hatására Babos Gyulával, Jávori Vilmossal, valamint Lakatos Bögöly Bélával, aki az Új Rákfogóban is játszott, összehozott egy zenekart, Rákfogó néven.

Időközben többször cserélődtek a tagok Szakcsi és Babos körül, Németh János és Kathy Horváth Lajos is megfordult itt. Végül Kőszegi Imre váltotta a doboknál Jávori Vilmost, és a Syrius-ból Ráduly Mihály és Orszáczky Jackie is csatlakozott. Ezekre az évekre Babos Gyula így emlékezik: „Fantasztikus világ volt akkor, a Syrius, Rákfogó, a nyugat-berlini klubokban, a varsói Jazz Jamboree-n mindenki csak nézett, hogy mit csinálunk, torzítóval, hápogóval, Fender-zongorával. Egy abszolút improvizatív zenét játszottunk. Aztán 1973-ban elment Ráduly Misi Amerikába, majd 1974-ben Jackie Ausztráliába, és a Rákfogó szétesett. Az egész dolog kezdett hanyatlani.”

A rendszer kegyeinek köszönhetően közel hároméves munkásságukat mindössze néhány rádiófelvétel őrzi.
A 2009-ben kiadott lemez a Magyar Rádió által 1973-ban rögzített két koncertjük felvételiből készült válogatás. A progresszív fúziós zenét játszó Rákfogónak rövid munkássága ellenére máig tartó hatása van.

A zenészek: Szakcsi Lakatos Béla – Fender Rhodes; Ráduly Mihály – soprano and alt saxophons; Babos Gyula – electric guitar; Orszáczky (Jackie) Miklós – bass guitar; Kőszegi Imre – drums

https://zenekucko.com/04425

0

Visits: 41

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Rákfogó – Rákfogó ’73 (2009) Live Jazz Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhat + kettő =

Password generation