René Aubry – Play time (2008) Hopi Mesa

René Aubry

René Aubry francia zeneszerző munkássága szorosan összeforrt a színház- és filmművészettel. Zenei világa semmihez sem hasonlítható, rendkívül tiszta és intim. A zenész, zeneszerző 1956-ban született Franciaországban. Autodidakta módon képezte magát előadóként, majd szerzőként és hangszerelőként is.
1978-ban, 22 évesen ismerkedett meg Carolyn Carlson táncos-koreográfussal. Ő bátorította Aubry-t, hogy írjon számára balettzenéket. Végül sikerült meggyőznie és évekig sikert sikerre halmozva dolgoztak együtt. A kortárs balett e neves alkotójának olyan előadásaihoz készített kísérőzenéket, mint a Blue Lady (1982), a Steppe (1990) vagy a Signes (1997). E balettek zenéi később CD-n is megjelentek. Aubry más színpadi alkotóművészekkel, többek között Philippe Genty bábművésszel is éveken át remekül dolgozott együtt és az ő produkcióihoz is felejthetetlen kísérőzenéket készített.
A legtöbben talán filmzenéit ismerik, hiszen számtalan alkotásban hallhatók szerzeményei, olyanokban mint a Killer Kid, a La Révolte des Enfants, a Clandestino vagy a Malabar Princess.
A briliáns zeneszerző mindig is a stúdióban érezte magát a legjobban, és mivel nem szeret a középpontban lenni, ezért csak 1994-ben tudták először rábeszélni, hogy színpadra lépjen és koncertezzen. Első alkalommal az olaszországi Bariban megrendezett Time Zone fesztiválon láthatták-hallhatták élőben zenélni, a rendkívül rangos rendezvényen Aubry-n kívül Philip Glass, Nusrat Fateh Ali Khan és David Byrne is fellépett. Azóta is rendszeresen koncertezik zenekarával, Magyarországon is több alkalommal varázsolta már el a hallgatóságot.
Aubry nemcsak előadó és zeneszerző, hanem saját albumainak elkészítésekor ő látja el a hangszerelési feladatokat is. Gyakran készít olyan felvételeket, amelyeken majdnem minden hangszeren ő muzsikál, hiszen a gitár mellett más pengetős hangszereken, többek közt mandolin-on, bendzsó-n, buzuki-n és balalajka-n is nagyszerűen játszik.
Kompozíciói a szó legszorosabb értelmében vett világzenék, szívesen elegyít és kísérletezik mindenféle műfajjal, a klasszikus és kortárs zenétől, a sanzonon, flamencon, népzenén és jazz-en át egészen a popzenéig.
Szerzeményei rendkívül könnyedek, olykor melankolikusak, de a hangsúlyt nem a dallamra, sokkal inkább a ritmusra helyezi, és a legtöbb hangszert, akár az emberi hangot is képes erre a célra használni.
“Aubry – többnyire instrumentális – világa személyre szabott és intim, letisztult és semmihez-senkihez nem hasonlítható… a hangulatáért muszáj szeretni, azért a finom szellők járta melegségért, ami a történeteiből dől.(Marton László Távolodó – Magyar Narancs)

A számok:
1. Sirtaki A Helsinki 3:40
2. Prima Donna 3:03
3. Dare-Dard 2:49
4. Chaloupée 3:44
5. Steppe 4:13
6. Rose 3:38
7. Facéties 2:22
8. Aprčs La Pluie 3:06
9. Blue Lady 3:58
10. Quintette 2:28
11. Mémoires 5:07
12. Night Run 3:53
13. Demi-Lune. 4:11
14. La Danse Des Trois Chapeaux 2:51
15. Ne M’oublie Pas 4:08
16. L’abîme 3:30
17. Zig-Zag 3:13
18. Les Sept Erreurs 2:25

A zenészek:
Acoustic Guitar – Marco Quesada
Acoustic Guitar, Mandolin, Banjo, Bouzouki – René Aubry
Cello – Marc Buronfosse
Clarinet, Bass Clarinet, Oboe, Soprano Saxophone – Daniel Beaussier
Percussion – Antoine Banville
Piano, Keyboards – Stefano Genovese
Violin, Viola, Mandolin – Jean-Marc Ladet

https://zenekucko.com/03551

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

5 + 1 =

Password generation