Robben Ford – Blue Moon (2002) Concord Records

Robben Ford

Robben Ford (1951) különösebb extrák nélkül érte el hangszerén azt a magas színvonalat, amelyet nemcsak a szakmabeliek, hanem a közönség is nagyra értékelt. Bár zenekarban is játszott, inkább szólópályafutásával hívta fel magára a figyelmet.

Szívesen hívták a legnagyobb zenészek is, köztük Miles Davis, John Mayall, George Harrison, Bob Dylan, John Scofield, Greg Allman, Joni Mitchell és Bonnie Raitt. Már e korántsem teljes felsorolásból is kitűnik műfajgazdagsága, egyformán otthonos, a bluesban, jazzben, de nem szégyelli a pop-rockzenét sem. Háromszor koncertezett Magyarországon. Utóbbi albumai közül több bekerült a Billboard tíz legjobb blueslemeze közé, sőt 2007-ben a Truth című korong első helyezett volt.
A kaliforniai Robben Ford igazi zenészcsalád gyermeke. Apja countryénekes és gitáros volt, de testvérei is aktív zenészek. Ő maga tízéves korában szaxofonnal kezdte a zenészéletet, de amikor 13 esztendős lett, Mike Bloomfield, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Albert King, B. B. King, Elvin Bishop és mások hatására gitárral folytatta. Saját maga tanulta meg a hangszer csínját-bínját.
Elmondása szerint a a jazz legnagyobb művészei közül nagy tisztelője volt John Desmond, Yusuf Lateef, Dave Brubeck, Ornette Colman, John Coltrane, Archie Shepp, Wayne Shorter-nek, ők hatottak rá többek között.
Tizennyolc éves korától már profi zenész. A főiskola elvégzése után testvéreivel – a szájharmonikás Markkal és a dobos Patrickkel – megalakította a Charles Ford Band nevű családi együttest. (A nevet a legidősebb Ford iránti tisztelet jeléül választották). A bandába beszállt Charlie Musselwhite, a kitűnő szájharmonikás, sokat lendítve a csapat népszerűségén.
Robben Ford a hetvenes évek első felében több esztendőn át kísérte Jimmy Witherspoon fekete bluesénekest, aki szívesen játszott fehérekkel. Nemcsak bluest, hanem jazzt is játszottak együtt.
A blues mellett fiatal korától szerencsét próbált „könnyebb” műfajokban – lemezt készített Joni Mitchell-lel. Tom Scottal és George Harrisonnal (aki meghívta a Dark Horse albumház közreműködőnek.).
Az első szólólemezének is tekintett Inside Story a hetvenes évek végén jelent meg. Az album közreműködő zenészeiből szerveződött a jazzrock felé orientálódó Yellowjackets zenekar, amely 1981-ig működött.
Életének meghatározó eseménye volt 1986-ban találkozása Miles Davisszel. Két kitűnő lemezzel rukkolt elő 1988-ban: a Talk To Your Daughter és a nevét viselő bluesos korongról elismerően szóltak a kritikusok, és a közönség is szeretettel fogadta. (A Talk to Your Daughter négyszeres Grammy-jelölt volt.)
A Blue Line nevű újabb saját zenekara 1993-ban alakult, 1996-ban. Budapesten is fellépett az együttessel. Handful of Blues című, akkoriban megjelenő albuma is szép siker.
Robben Ford mind a színpadon, mind a stúdióban igen aktív és szorgalmas. Több mint huszonöt lemeze jelent meg a közelmúltig, de rengeteg zenésztársa lemezén volt vendég. Különösen a kilencvenes évektől volt elemében. Értékes korongja volt a Tribute To Paul Butterfield, Anthology: The Early Years című válogatása. Keep on Running című albuma 2003-ban, a City Life 2006-ban került a boltokba.
2010-ben nagy sikerrel zenélt a Renegade Creation nevű rockformációvva. 2013.ban pedig Bring It Back Home címmel jelent meg kizűnő lemeze.(5. helyezett volt a Billboard blueslemezlistáján.)
Volt idő, amikor a legjobb három gitáros között emlegették, de ma is az élmezőnybe sorolják. (Kovács Miklós)

A lemez címeként választott Blue Moon az angolban olyan,mint nálunk a fehér holló, vagy a piros hó, vagyis a nagyon ritka dolgok jelzésére használják.

A számok:
01. Up The Line [0:03:50.12]
02. Hard To Please [0:04:13.38]
03. Don’t Deny Your Love [0:05:03.30]
04. Make Me Your Only One [0:05:12.07]
05. Indianola [0:05:21.10]
06. My Everything [0:04:42.73]
07. The Way You Treated Me (You’re Gonna Be Sorry) [0:06:45.42]
08. Sometime Love [0:03:59.20]
09. Good To Love [0:03:43.18]
10. Something For The Pain [0:04:59.15]
11. It Don’t Make Sense (You Can’t Make Peace) [0:06:16.40]
12. Remix: Don’t Deny Your Love [0:04:56.67]

A zenészek:
Robben Ford (vocals, guitar, piano, Wurlitzer piano); Julie Christensen (vocals); Dave “Woody” Woodford (tenor saxophone, baritone saxophone);Lee R. Thornburg (trumpet, trombone); Neil Larsen (piano, organ); Russell Ferrante (piano, synthesizer); Jimmy Earl (bass, programming); Roscoe Beck (bass); Tom Brechtlein, Vinnie Colaiuta (drums); Louis Pardini (background vocals).

https://zenekucko.com/06732

0

Views: 18

Publication author

offline 2 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

nyolc − 1 =

Password generation