Déry Tibor, Presser Gábor, Adamis Anna – Képzelt riport egy Amerikai pop-fesztiválról (1973) Qualiton Records

“A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (röviden: Képzelt riport vagy Popfesztivál) Déry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna (?) szerezte.

Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe. A cselekmény egy amerikai rockfesztiválon bontakozik ki, középpontjában pedig egy magyar emigráns házaspár áll.

A tragikus musical 1973. március 2-i vígszínházi bemutatója után azonnali kritikai és kasszasiker lett hazai és (a vendégjátékoknak köszönhetően) európai szinten. A premier óta számos magyarországi és európai színpadon bemutatták, míg angol nyelven az USA-ban 1986 márciusában láthatta először a közönség. A Színházi kalauz szerint ezen bemutatók sorából „kiemelkedett Kovalik Balázs 1999-es szegedi színrevitele Juronics Tamás koreográfiájával, illetve Szikora János tartalmas, gondolatiságában letisztult szolnoki rendezése (2005).”

Az előadástól függetlenül is nagy sikert értek el a musical dalai, melyek a Locomotiv GT repertoárjának részét képezték. A darab rádiójáték változata is elkészült 1979-ben, míg a mű 25. évfordulóján a dalokat Borlai Gergő vezetésével felújították, melyek később egy újabb, koncertjellegű változat alapjául szolgáltak.” (Wikipédia)

A dalok:
01.Menni kéne
02.Valaki mondja meg
03.Arra születtem
04.Ringasd el magad I.
05.Nem akarom látni
06.A fák is siratják
07.Add, hogy mégegyszer

08.Ringasd el magad II.
09.Vinnélek, vinnélek
10.Indulás a koncertre
11.Eszter keresése
12.Arra született
13.Finálé

https://zenekucko.com/08074

1

Visits: 118

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Déry Tibor, Presser Gábor, Adamis Anna – Képzelt riport egy Amerikai pop-fesztiválról (1973) Qualiton Records” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Ez az egész ‘történet’ szenzációs:
    – az alap Déry mű is nagyon jó, még szocialista világkép által elvárt kötelező körei is bájosak benne
    – a színházi darab felejthetetlen volt
    – a zene szerintem a magyar zenetörténet egyik kiemelkedő darabja (egyik meghatározó alakja a korai zenei formálódásomnak, talán ezért gondolom így)
    – azt gondolom, hogy a dalszövegeket korosztályunk minden tagja kívülről fújja (vajon miért?), még a huszon éves lányom is imádja (mondjuk pont olyan jó a zenei ízlése, mint az apjának meg az anyjának 🙂 ).
    Régen volt a kezemben, köszönöm a jelzést! Hétvégén egy nyugodt 3/4 órában nosztalgiázom.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − 9 =

Password generation