Eva Cassidy – Simply Eva (2011) Blix Street

Eva Cassidy egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté.
Mielőtt megismertem Eva Cassidyt, nem hallottam olyan énekesnőt, akinek hangja egyszerűen csodálatos. Szép. Éppen ezért magával ragadó. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik.

Pont ezért szeretem. A mai túlzásokkal, rohanással teli, zűrzavaros világunkban megállásra késztet. Arra, hogy leüljek, meghallgassam bármelyik dalát, s közben csak rá és a zenére figyeljek. Sok embernek erre lenne szüksége, a megállásra, a lelassulásra, a megnyugvásra. Ezt közvetíti Eva dalain keresztül. Sajnos, már csak dalain keresztül, mert fiatalon, mindössze 33 évesen, karrierje csúcsán bőrrákban meghalt.

Eva Cassidy 1963. február 2-án született Washingtonban, és már egészen kicsi korában elkezdett a zene iránt érdeklődni. Édesapja tanította meg gitározni, és testvéreivel hamarosan családi együttest alapítottak. Tinédzserként számos baráti együttesben énekelt.
1990-ben alapította meg az Eva Cassidy Band-et, mellyel rendszeresen fellépett szülővárosában.
Ekkor készítette el első stúdió-munkáját, a The Other Side című Chuck Brownnal közösen írt lemezt.
Eva karrierje ekkor kezdett el felfelé ívelni, igazán ismert azonban csak szülővárosában lett.
Hangja számos lemezkiadó cégnek elnyerte tetszését, de mind azt kívánta tőle, hogy kötelezze el magát egyetlen zenei stílus mellett, ezt azonban Eva teljesen lehetetlennek tartotta, így elutasította az ajánlatokat.
Elkészítette saját repertoárját, amely azokból a híres dalokból állt, melyek inspirálták őt. Jórészt innen, az általa előadott ismert szerzeményekből emlékszik rá a közönség. Emellett Eva hangját számos fellépésén rögzítették. A stúdióalbumokból és élő fellépésekből maradt meg az a kevés, melyet hátrahagyott. Az utolsó fellépése 1996 szeptemberében volt, ahol előadta többek között az azóta egyik leghíresebbé vált számát, a What a wonderful world címűt.
1996. november 2-án hunyt el.
Egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté. Generációja egyik legnagyszerűbb hangja. Bármit el tud énekelni, amit akar, és mindegyik dala úgy hangzik, mintha más zene nem is létezne. Talán csak a legnagyobbakkal fordul elő, mint vele is, hogy életében egyetlen lemeze sem jelent meg. Halála óta azonban számos lemezét kiadták, így vált világszerte ismertté és híressé. Ezek közül a legismertebb a szülei által kiadott válogatásalbum, a Songbird.

Songbird, Fields of Gold, Time after Time, What a wonderful World, Ain’t no sunshine…, Over The Rainbow. Hallgathatom bármelyiket, mindig ugyanazt az egyszerűséget és szépséget kapom, amire vágyom, ami ritka a mai világban, s amit kell és érdemes is hallgatni.

Milyen csodálatos a világ Eva Cassidyvel, és milyen üres nélküle. A halál elragadta tőlünk, s most már valahol a szivárványon túl van. Csupán dalaival hoz napfény életünkbe, s aranyozza be azt.” (Halász Kata, erdely.ma)
A remek ismertetőt annyiban pontosítanám, hogy Eva életében egyetlen lemeze jelent meg: 1992-ben a Chuck Brown-nal közösen készített The Other Side.

A dalok:
01. Songbird
02. Wayfaring Stranger
03. People Get Ready
04. True Colors
05. Who Knows Where the Time Goes
06. Over the Rainbow
07. Kathy’s Song
08. San Francisco Bay Blues
09. Wade in the Water
10. Time After Time
11. Autumn Leaves
12. I Know You By Heart (a cappella)

https://zenekucko.com/01036

0

Visits: 3

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenegy − 10 =

Password generation