Loreena McKennitt – The Mask and Mirror (1994) Quinlan Road

Loreena McKennitt

Sok minden fér a világzene fogalomhalmazába, mind műfajilag, mind minőségileg. Amit populárisan világzenének neveznek, általában túl cukros, se ide, se oda nem illő muzsika olyan fülek számára, amiknek nincs konkrét, kialakult zenei gusztusuk.
Ez – hála érette az égieknek – távolról sem igaz a legjobbakra, az olyan művészekre például, mint Loreena McKennitt.

Minden embert érnek kisebb-nagyobb tragédiák, mialatt végigtapos az életén, hol két lábbal, vasalt bakanccsal, hogy lábujjhegyen és mezítláb.
Igaz ugyan, hogy ez az album már megszületett, amikor megtörtént, de Loreena McKennit átélte a legvisszataszítóbb rémálmokat, amit az élet súghat a fejünkbe.
És itt a különbség művész és kontár között. Ezek súlyos szavak, de erről van szó: egy művész szellemi és lelki világa legalább olyan sokkal gyarapodik a lélekszorító tragédiáktól, mint a kellemes élményektől. Talán még többet is.
És ezt a művész felhasználja, még ha újra át is kell élnie az eseményeket.

Loreena McKennit korábbi albumaira is jellemző, hogy elkerüli az egyhangúság vermét, amibe a világzene legjobb képviselői is gyakran belecsúsznak.
The Mask And Mirror című albuma olyan változatos, mint maga a világ. Nem meglepő, hogy az album hosszú utazások alatt született az énekesnő fejében és ez az élmény érezhető is a zenéből.
Persze sokan tesznek hosszú utazásokat, mégsem csiholnak ki magukból egy köpetet sem, legfeljebb ha por megy a szájukba. Megint mások képesek egy szobában eltöltött élet közepette is világokat adni a halandóknak.

Az album leginkább a kelta érzést ülteti a hallgatóba. Nem szaladunk azonnal aranysarlóval fagyöngyöt vágni és imádni a természetet – bár bölcsebben tennénk -, de kétségtelen, hogy a hangulatot jól elkapja.
Annyira, hogy az egyik dal még egy Avalonról szóló filmből is visszaköszön.

Eddig jó, de még szó sem volt a nő hangjáról. Ha ilyen hangja volna a feleségemnek, még azt is élvezném, ha ordítozik velem. Egyebekről nem is szólva. Nem is tudom, ha a hegyi kristály bársonyba öltözne és meg tudna szólalni – Ja? És lenne fülem, hogy halljam -, talán neki lenne ilyen hangja. Vagy még neki sem.
Szóval Loreena McKennit a világzenészek közül is kiemelkedik, The Mask And Mirror című lemeze pedig képes elvarázsolni még akkor is, ha úszunk a realitásban. (Jónás Zsolt, ekultura.hu)

A lemezen elhangzó számok:
1. The Mystic’s Dream
2. The Bonny Swans
3. The Dark Night Of The Soul
4. Marrakesh Night Market
5. Full Circle
6. Santiago
7. Cé Hé Mise Le Ulaingt / The Two Trees
8. Prospero’s Speech

https://zenekucko.com/04704

0

Visits: 7

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Loreena McKennitt – The Mask and Mirror (1994) Quinlan Road” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy × 5 =

Password generation