Orosz Zoltán – Mozaik (2021) Tom-Tom Records

Orosz Zoltán (1963) a harmonika szeretetét édesapjától örökölte, ő volt, aki tehetségére már korán felfigyelt, és az első nyolcbasszusos harmonikát is tőle kapta, négy éves korában.
1977-ben, 14 évesen korengedménnyel felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol a harmonika mellett orgonálni is tanult többek között Lehotka Gábortól.

Tizenhárom éves volt, mikor Klingenthalban részt vett egy nemzetközi harmonika-versenyen, játéka már ekkor is csodálattal töltötte el közönségét.

1992-ben alakította meg a Pódium duót Ursu Gábor gitárossal. A repertoárt leginkább fellépéseik állandó mottója, vagyis a „Közismert melódiák harmonikán virtuóz előadásban” jellemzi. Játszanak francia musetteket, német, olasz, orosz, spanyol darabokat, tangókat, de műsorukon a vérpezsdítő dél-amerikai dallamok, ragtimok, és klasszikus zenei átiratok is békésen megférnek egymás mellett.
Még ebben az évben jelent meg az első CD-jük Harmonika fehéren-feketén címmel. A CD-n különböző stílusokban, és szerepkörökben hallható a harmonika, ami mindezt mégis összeköti, az a harmonikás. Ezen a lemezen Brahms V. Magyar tánca, Monti Csárdása, Jacob Gobe Jalousie-a, Malando Ole Guapa-ja, és a skót Gyertyafény keringő (vagyis az Auld Lang Syne) is hallható.

1993-ban, Zoltán közreműködésével megalakult a Budapest Harmonika Trió, amiben két harmonika és egy basszusharmonika szerepel. Az Európa szerte egyedülálló formáció itthon és külföldön egyaránt komoly sikereket arat.

A zenész Szingapúrtól Szibériáig a világ számos pontján koncertezett már, és a finnországi-, dániai harmonikafesztiválok után 1996-ban Bardóczy Attilával – aki az egykori Rock Színház tagja, ma az Operettszínházban énekel – részt vettek Párizsban a Nemzetközi Sanzonversenyen, ahonnan a legjobb külföldi előadónak járó első díjjal tértek haza.

1995-ben jelent meg második CD-je, az Ezerarcú harmonika, amely összeállításában nagyon hasonlít az első CD-re. Viseur: La flambée montalbanaise, Abreu: Tico-tico, Fekete szemek (orosz népdal), Glanzberg-Contet: Padam-padam és Diniciu: Pacsirtája is helyet kapott a lemezen.

1998 óta tagja Zorán zenekarának, több DVD és számos egyéb zenei felvétel közreműködője is: muzsikált Presser Gáborral, Gerendás Péterrel, a Republic és a Bon-Bon együttesekkel, Heilig Gáborral, Balázs Fecóval, Kern Andrással, Hernádi Judittal, a Fiesta és Emil Rulez zenekarokkal.

1998 és 2000 között három éven keresztül folyamatosan megnyerte az Országos Harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában.

2000-ben a Magyar Rádió eMeRTon díj-jal ismerte el Ursu Gábor gitárossal alkotott duójuk zenei tevékenységét.

Orosz Zoltán zenei érdeklődése igen tág határok között mozog. A francia sanzon mindig nagyon közel állt szívéhez, így talán nem csoda, hogy nagyon sok olyan meghívást kapnak, ahol e műfaj örökzölddé vált dallamait, előadóit idézik meg. Visszatérő vendégek a Francia Intézetben, és a Francia Nagykövetségen, ahol már hagyományosan minden évben a Pódium duó játszik a nagykövet által a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásokon. (koncert.hu)

A számok:
01. S’il vous plait (Astor Piazzola)
02. La foule (Angel Cabral)
03. La muerte del Angel (Astor Piazzola)
04. A csitári hegyek alatt (Traditional, Orosz Zoltán)
05. Nondik jo Maurizia? (Kepa Junkera)
06. Mavrigi (Traditional, Orosz Zoltán)
07. Duna parafrázis (Traditional, Orosz Zoltán)
08. Balkán boogie (Orosz Zoltán)
09. Nevestina oro (Ljubisa Pavkovic)
10. Oblivion (Astor Piazzola)
11. C’est magnifique (Cole Porter)

A zenészek:
Orosz Zoltán harmonika
Borbély Mihály – klarinét, basszusklarinét, szoprán-, alt- és tenorszaxofon, furulya, doromb, tilinkó (1,3,4,5,6,7,8,9,11)
Ferenczi György – szájharmonika (10,11)
Horváth Kornél – shaker, bongo, cajon, hang drum, darbuca, tambourine, gatodrum, chekere, djembe, triangle (1,2,3,4,5,6,7,8,9,11)
Lattmann Béla – basszusgitár (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11)
Lukács Miklós – cimbalom (3,7,8,9,10,11)

https://zenekucko.com/08082

0

Visits: 87

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

17 − tizenhat =

Password generation