Syrius – Anno – Live [3 CD] (2009) Official Bootleg

“Megjelent egy ritka igényes dolog.
A nagy Syrius két, még életben lévő alapítója saját koncepció szerint kiadott magánkiadásban egy OFFICIAL BOOTLEGet. A dupla CD-s 100 oldalas fénykép booklettel ellátott (limitált példányszámban egy extra CD-t is tartalmazó) anyagról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

2009 nyarán Ráduly Misi a fejébe vette, hogy csinál egy olyat, amit még senki. A Syrius körül a 90-es és 2000-es években egyesek tüsténkedtek és adogattak ki különböző lemezeket. Ezek színvonala nagyon sekélyes volt, bár mindenképpen hiánypótló kiadványok voltak.
Gondoljunk csak a Most múlt leszre, amin a Széttört álmok 1970-es rádiófelvételét képesek voltak 6%-kal lassabb sebességen kiadni. Ehhez nem kell zenésznek sem lenni, hogy hallja az ember: ez lassú, mély, hamis. A zenekarnak, a zenekari tagoknak ezekbe a kiadványokba nem sok beleszólása volt. Ez a mostani az első eset, hogy van, sőt másnak is csak rajtuk keresztül.

A legfontosabb ebben a vállalkozásban – és ez adja igazán értékét az egésznek: a hippyzmus. Az önzetlenség, a tenni akarás, hogy egy jobb, szebb világban éljünk. Nagy szavak. De igazak. Ismerem a szereplők, résztvevők jó részét, jó lenne, ha többen lennének. A kiadvány úgy működött, mint egy korabeli Syrius koncert.
A Közönség és a zenekar érzékeny kommunikációja, oda-vissza interakciója, felelgetése, egymásra érzése, sorsközössége itt is működött. A Közönség hozta ajándékba, amilye volt, a Zenekar pedig letisztítva visszaadta azt a Közönségnek. Ez a Közönség és Zenekar Közösség. Ajándékot ad és kap. Ahogy egy nagyon fontos magyar bootlegger és syriusista (és egyébként is drága ember) Csupor István idézve van a booklet elején: „Mi annak idején nagyon sokat kaptunk a Syriustól (zenét, világképet, hitet, emberséget) és örülünk, hogy most az egykori koncertek felvételei révén valami keveset visszaadhatunk.” És visszafele pedig ez a kiadvány ajándék az egykori és újkori rajongóknak.” (Részletek a passzio.hu ismertetőjéből)
“A dalok hallgatása egyben időutazás is, felidézhetjük a Nagy Generáció tagjainak kollektív élményét. Azokét, akik 1968 után még évekig az hitték, hogy húsz esztendejük hatalom, akik nem akartak állni, ha futnak a percek, azokét, akik úgy gondolták, hogy tiszta szívvel át lehet vinni a szerelmet a túlsó partra, s fényes szellőként – kudarcot vallott apáikkal ellentétben – meg lehet forgatni a világot. Ezért nyugodtan elmondhatjuk erről a kiadványról, hogy páratlan kultúrkincs, amely az eleddig utolsó magyar reformkor zenés dokumentuma is egyben. Az a kiadvány, amit így szoktak ajánlani: vedd meg apádnak, aztán lopd vissza tőle, mert úgyis megveszi magának. Igen, tartozunk ennyivel magunknak, a Syriusnak! Fehér babáinknak, egykorvolt barátainknak, a jobbik énünknek!” (Sebők János)

A számok:
CD1
01 – Lédererné
02 – 21st Century Schizoid Man
03 – Magas fák közt (I Don’t Mind If You Leave)
04 – Strawbery Fields Forever
05 – Devil’s Masquerade
06 – Hey Joe
07 – Manic Depression
08 – Crooked Man
09 – Andris rövid eszmefuttatása

“A Fonogram-gálán bőséggel osztogatták a díjakat. A tavalyi év egyik legfontosabb albuma (Syrius anno Live), s készítőjének, kiadójának (Ráduly Mihály) neve azonban szóba sem került az eseményen.
2009-ben két fájdalmas eseménye is volt a magyar pop-rockzenei életnek. Cseh Tamást eltemettük, a Syriust pedig nem hagytuk feltámadni, holott lett volna rá alkalom. Tavaly novemberben volt negyven éve, hogy megalakult a zenekar, s ebből az alkalomból megjelent egy olyan hiánypótló kiadvány is, amelynek alapján lett volna rá mód, hogy ezt a legendás formációt is elhelyezzük a magyar zene- és kultúrtörténetben. Erre azonban nem került sor (igaz, életének utolsó éveiben Cseh Tamásra is kevesen figyeltek oda). Sem a „szakma”, sem a média nem tartotta fontosnak, hogy méltón megemlékezzen a jubileumról, a páratlan kiadványt pedig egyenesen agyonhallgatták, miközben jelentéktelen, fröccsöntött sztárok és eldobható lemezeik kaptak tévé- és sajtónyilvánosságot és érdemtelenül sok reflektorfényt.” (Sebők János 2010. február 23. HVG)

CD2
A számok:
01. Jackie konferansza
Egyetemi Színpad, 1972 április 3
02. Children Suite – 1 – White Raven (Orszáczky Miklós)
Derkovits Klub, 1972 ősze-tele
03. Children Suite – 2 – Children Make Love (Orszáczky Miklós – Charles Fischer)
Derkovits Klub, 1972 tele
04. Children Suite – 3 – Oriental Flower (McCoy Tyner)
Derkovits Klub, 1972 tele
05. Everyday Blues (Deák Bill Gyula)
Bercsényi klub, 1972 ősze
06. Zarándokok (Induló) (Pataki László – Miklós Tibor)
Bem rakpart, 1973 január?
07. Feelin’ Good (Anthony Newley – Leslie Bricusse)
Bercsényi klub, 1972 ősze
08. Tiszta szívvel (Népdal – József Attila)
Derkovits Klub, 1972 tele valamint Bercsényi Klub, 1972

A harmadik, ráadás CD tartalma:
CD3 – Bonus Disc: Shattered Dreams (Széttört álmok)
01. I’ve Grown Tired Already (Elfáradtam én már) (Orszáczky Miklós – Pataki László – Tálas Endre)
02. Waiting For A Dream (Álmot Várok) (Orszáczky Miklós – Pataki László – Tálas Endre)
03. A Song From the Deep (Föld alól jövő ének) (Orszáczky Miklós – Pataki László – Molnár András)
04. The Vampire (A vámpír) (Orszáczky Miklós – Pataki László – Molnár András)
05. Whirlpool (Örvény) (Orszáczky Miklós – Pataki László – Tálas Endre – Molnár András)
06. Dance of the Flowers (Virágtánc) (Orszáczky Miklós – Pataki László – Molnár András – Verebényi József)
Derkovits Klub, 1972 tele

https://zenekucko.com/01219...

1

Visits: 253

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Syrius – Anno – Live [3 CD] (2009) Official Bootleg” bejegyzéshez 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

16 + 2 =

Password generation