Mike Oldfield –  The Songs of Distant Earth (1994) Warner Music Group

Azt hiszem a mai irományom tárgyáról megint csak szuperlatívuszokban, végtelen elfogultsággal tudok majd írni, de persze mi más várható egy rajongótól?

A történet Sri Lanka-n kezdődik 1958-ban, ekkor jelenik meg a mester Sir Arthur Charles Clarke tollából egy rövid történet The Songs of Distant Earth címmel, amelyből aztán Clarke azonos címmel ír egy komplett regényt is 1986-os megjelenéssel (különböző források szerint ez volt a mester kedvenc története). Amúgy a regény cselekménye a távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség “magvető” űrhajókkal kezdi benépesíteni a galaxist, de eközben a Nap a végét járja, így az emberiség (mivel az utolsó pillanatban megalkotják a végtelen lehetőségeket teremtő “nulltéri meghajtást”) megpróbál elmenekülni a tűzhalálra ítélt Földről. Az új haza felé vezető úton pedig megállnak némi pajzsnak való jégért a Thalassa nevű korábban betelepített paradicsomi világban. Nem lövöm le a poént, hiszen aki szereti a régi vágású science fiction-t az úgy is olvasta, aki meg mégsem az szaladjon és pótolja (film nincs belőle, olvasni kell)!

Közben elérkeztünk 1992-höz, amikor is a Warner Music felkéri Mike Oldfieled-et, hogy csináljon valami zenét Clark fenti műve alapján (nem tudom elképzelni, hogy működik egy ilyen dolog, reggel felébred John Dickinson és azt mondja a reggelinél a feleségének: ma felhívom Mike-ot és szólok neki, hogy dobjon össze egy lemezt erre a Clark könyvre, olyan jókat meséltek tegnap a kollégák róla…). Bár a közös munka az elején nehezen indult, a végeredmény zseniális lett (zseniális könyv * zseniális lemez = zseniális2 🙂 ). A lemezen ott van minden ami a kilencvenes években jellemző Oldfield-ra még akkor is, ha saját bevallása szerint kevesebb akusztikus hangszert használhatott a sci-fi környezet miatt. Ráadásul mivel mégis csak a Földről van szó, ott van a Polinéziában és a Lapföldön rögzített népzene is.

Az biztos, hogy Mike Oldfield nagy kedvencem és nagyon a szeretem ezt a lemezt, de igazából ennek a bejegyzésnek az írása közben döbbentem rá, hogy milyen aktuális is ez a jövőben játszódó történet a mindennapjainkban.

    • Ott van mindjárt a második szám: Let There Be Light. Ez bizony ráférne ma pár emberre kicsiny világunkon (bele értve néhány igen magas pozícióban lévőt is).
    • A nyolcadik szám: Prayer For The Earth. A vallás viszonylag távol áll tőlem, de egy ima most biztosan jól jönne szegény bolygónk állapota és persze a közvetlen szomszédságunkban dúló elmebaj miatt is.
    • A tizenhetedik szám: A New Beginning. Megújulás minden téren különben végünk!
    • És végül a hetedik szám: Only Time Will Tell. Reméljük lesz utókor és ők a mi hibáinkból tanulnak nem a sajátjukból sem!

A CD lemeznek létezik egy szokatlan enhanced változata is, amely a zene mellett 3D-s animációt is tartalmaz. Őszintén megmondom, hogy sohasem néztem még meg.

A kiadvány zenei anyaga:

    1. In the Beginning
    2. Let There Be Light
    3. Supernova
    4. Magellan
    5. First Landing
    6. Oceania
    7. Only Time Will Tell
    8. Prayer for the Earth
    9. Lament for Atlantis
    10. The Chamber
    11. Hibernaculum
    12. Tubular World
    13. The Shining Ones
    14. Crystal Clear
    15. The Sunken Forest
    16. Ascension
    17. A New Beginning

Az előadók:
Mike Oldfield – various instruments
Eric Cadieux – additional programming
Mark Rutherford – additional rhythm loops
Sugar “J” – additional rhythm loops
Pandit Dinesh – tablas
Molly Oldfield – keyboards
Cori Josias – vocals
Ella Harper – vocals
David Nickless – vocals
Roame – vocals
Nils-Aslak Valkeapää – Sámi chant for a joik on “Prayer for the Earth”
Members of Verulam Consort – vocals
Tallis Scholars – vocals

Kellemes zenehallgatást!

https://justpaste.it/8ek4w

0

Visits: 114

Publication author

offline 1 hónap

kalmy

Avatar 24
Comments: 234Publics: 52Registration: 04-10-2017

Mike Oldfield –  The Songs of Distant Earth (1994) Warner Music Group

” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Régen hallottam a lemezt, de valamelyik dalban elhangzik egy számolás. Nem véletlen, egy hipnózist alkalmazó pszichiátert kétrek fel erre a részre. Szóval csak óvatosan ! 🙂

    1992-2003, Warner évek, a langyosvíz korszak:

    1991-ben Mike szerződése lejár a Virgin-nél. Otthon elkészíti a Tubular Bells 2 anyagát, amit demóra felvesz. Majd jön a “Ki ad többet (jobb szerződést) árverés” a felvételért, amit a Warner nyer meg. Nagy kiadó, dörzsölt fejek, a zene másodlagos, csak csörögjön a kassza. Mike jó iparos lesz, a Tubular Bells 2 még az “övé” aztán jön a homály, amit tehetsége és rutinja még elfed, de valami elveszett és ezt ő is érzi.
    Szóval, Tubular Bells 2 – nagydurranás, szeretem!
    Ajtó nyílik, pohár koccan, a Warneres főnök napszemüvege mögött sunyít:
    – Te, figyelj már Májki, menő az ir zene, csinálj már egy ir albumot! Májkit a szerződés kötötte, rutiból csinált egyet. Voyager lett a becsületes neve.
    Langyos, nem baj, én szeretem!
    Nem ezek a legjobb lemezek, de csak annyit tudok mondani, csinálja utána valaki.

    0
    1. Az, hogy kinek mi nyeri el tetszését erősen a szubjektum területe és elválaszthatatlan a személyiségétől (és mint a legtöbb dolog ez is tanulható), de abban azonban tökéletesen egyetértünk, hogy egy jobb világot eredményezne, ha mindenki így végezné munkáját 🙂 !

      0
  2. Pontosan igy van.
    Nekem is van egy ilyen lemezem egy teljesen más stilusban. A Twisted Sister utolsó lemezével vagyok igy. Mivel azt a lemezt sikerült akkor megszereznem, nekem az a legjobb, holott már csak az énekes maradt a zenekarból, a többiek bérzenészek. Egy lesajnált lemez, amit szeretek.

    0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

17 − tizenkettő =

Password generation