Canned Heat – Lets Work Together: The Best Of Canned Heat (1989) EMI

Canned Heat

Az amerikai Canned Heat együttes zenéjének alapja a boogie és a blues, az ezen alapuló rockzenét több mint négy évtizede játsszák. Ma is turnézik a zenekar. Nevét sokféleképpen fordítják a konzervált hőtől a hőkonzervig, de egyik sem igazán helyes. A bluesszövegek szerint a spirituszkockából kioldott alkoholfélét jelent, amelynek fogyasztása halált is okozhat. A nevüket Tommy Johnson amerikai blues zenész Canned Heat Blues című dala alapján vették fel.
A zenekar alakulásának éve 1966, Los Angelesben léptek először közönség elé. A Canned Heat alapító tagjai, akiknek kulcsszerepe volt főleg az első években: a szakállas nagydarab énekes és szájharmonikás, Bob Hite, a Medve valamint Alan Blind Owl Wilson (a Vak Bagoly) a szódásüveg vastagságú szemüveget viselő gitáros és énekes. Wilson egyébként 1970-ben bekövetkezett haláláig Dr.Feelgood, Duane Allman, Dave Edmund és Rory Gallagher lemezein is játszott.
A kezdőcsapat tagja volt, majd gyakran visszatért, s jelenleg is tag Larry Taylor basszusgitáros, 1967 óta megszakításokkal tag a mexikói Adolfo Fito De la Parra dobos és énekes, aki igazi vezéregyéniség, leghíresebb számaik (például az On The Road Again) megszólaltatója. Megszakításokkal több éven át játszott, s ma is tag Harvey Mandel gitáros. Gitáros volt a néhai Henry Vestine (hangszerén a nyugati part egyik legjobbja, aki Frank Zappá-val is zenélt). A mai csapat tagja a több hangszeres, énekes Dale Spalding.
A “Medve” műfajismerete és lemezgyűjteménye (saját üzlete is volt) révén gazdag repertoárt alakítottak ki a blues klasszikusaiból. Wilson egyszer betért Hite lemezboltjába, ezzel kezdődött barátságuk és közös zenélésük. A Canned Heat leghíresebb darabjai a Rollin’ and Tumblin, a Louise, a Dust My Broom, a Pony Blues és a Let’s Work Together. A zenekar t védjegye az On The Road Again és a Going Up To The Country című saját szerzemény. Woodstock nagy sikert hozott az együttesnek. A Canned Heat Woodstock előtt és után is kitűnő koncertbanda volt. Egyik legemlékezetesebb élő koncertjükön John Lee Hooker-rel, a blues legnagyobb egyéniségével léptek színpadra, 1971-ben lemezt adtak ki közösen, akárcsak Memphis Slim-mel, a műfaj nagyszerű zongoristájával. A Boogie with Canned Heat és a Livin’ The Blues című lemezeiket emelik ki a termésből, utóbbin szerepelt a Refried Boogie és a Parthenogenesis.
A Vak Bagoly majd a Medve halála (1981) után a nyolcvanas években a zenekar megtört, a 90-es évek hoztak felemelkedést. Budapesten is szerepeltek két alkalommal. A Canned Heat zenéjére minden korosztály vevő. Woodstock mellett felléptek Montereyben és Montreaux-ben. Hihetetlen, de a zenekar máig nem került be a rock and roll halhatatlanjai közé. A Canned Heat összesen mintegy harminc nagylemezt jelentetett meg alakulása óta, jó néhány kitűnő válogatásuk is készült. (Kovács Miklós, literatura.hu)

A zenekar eredeti felállása: Bob “The Bear” Hite ének, szájharmonika
Alan “Blind Owl” Wilson ének, gitár
Adolfo “Fito” de la Parra dob, ének
Henry Charles Vestine szólógitár
Larry “The Mole” Taylor basszusgitár.

https://zenekucko.com/04154

0

Visits: 15

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Canned Heat – Lets Work Together: The Best Of Canned Heat (1989) EMI

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

hét + tizenkettő =

Password generation