Harvey Mason – Chameleon (2014) Concord Records

“Az alábbiakban Harvey Mason (1947) lemezéről lesz szó, aki közel 50 éve nevesebbnél nevesebb sztárokkal dolgozik együtt dobosként. Olyan legendás albumokon közreműködött, mint Herbie Hancock “Head Hunters”-e (1974), vagy ha smooth jazz, akkor említhetjük Grover Washington Jr. 1973-as és 1976-os lemezét, vagy épp Lee Ritenour “Captain Fingers”-ét is, és egyáltalán nem utolsó sorban pedig Mason a mai napig oszlopos tagja a Fourplay-nek.
Mindemellett hasonlóan érdekes, hogy 1976 óta készít szólólemezeket, a legutóbbit éppen 10 éve, 2004-ben adta ki. A legújabb lemez a “Chameleon” címet kapta, mely tartalmilag sejtető, hiszen egy különleges együttműködésről van szó, ezúttal neves, fiatal zenészek segítségével tekinti át – mindig változó – színes életművének egy szeletét.

Kezdésként Grover Washington Jr. “Black Frost”-ja hangzik el, ahol a szaxofonos legenda névrokona, a tenoros Kamasi Washington a vendégművész. A dal hangzása egyértelműen visszautal az 1970-es évekre, a szóló pedig talán egy picit jazz-esebbre sikerült, mint amit ez a dal főleg atmoszférikus jellege elbír, mindeközben Mason úgy játszik sokat jól, hogy mégsem lesz hivalkodó. A “Montara” marad a smooth jazz-es vonalon, majd Leon Ware “If I Ever Lose This Heaven”-jében érződik igazán először a tradícionális, soul-os hangszerelés és a friss, fiatalos elemek keveredése, utóbbi főként Chris Turner-nek köszönhető. A rövid, de erős “Looking Back”-ben ismét dominál a Fender Rhodes zongora, majd ez kombinálódik a 80-as évek szintetizátorhangzásaival. Ezután Patrice Rushen “Before the Dawn”-ja következik, jazz-esebb irányba mozdulva, ezt váltja egy kiállás, a “Studio Life” egy improvizatív pillanatkép a stúdiózás folyamatából.

A “Places and Spaces” újra vokális dal, a Mizell Brothers szerzeményében Corey King és Christian Scott a vendég, Scottnak köszönhetően egy ízes trombitaszóló fokozza a hangulatot, majd Mason saját dala, az “Either Way” okoz ellazult perceket a kedves hallgatónak. A “Mase’s Theme” ismét egy interlude-szerű, rövid átvezető dal, szinti basszussal, Rhodes-szal nyakon öntve és az 1980-as éveket idéző atmoszférával. Természetesen a címadó dal, a “Chameleon” némileg fiatalított változata sem maradhat ki, mely egy kiemelten fontos pont Mason karrierjében.

A végére pedig kapunk egy bonus track-et is, a “Looking Forward (Breaking Bad)”, minden idők egyik legjobb sorozata úgy látszik a zenészeket sem hagyta hidegen, mindez egy elég eklektikus és furcsa befejezést jelent a lemez végén.
Érdekes, egyben erőteljesen retrospektív lemezt hallgattam, ahol az új hatások nem nőttek a tradícionális hangzások fölé, de valamelyest versenyt futottak egymással.” (Albert Zoltán, jazzma.hu)

Kedves Gykrantz, köszönet az albumért!

A számok:
01. Black Frost
02. Montara
03. If I Ever Lose This Heaven
04. Looking Back
05. Before the Dawn
06. Studio Life (Hold It One Second)
07. Places and Spaces
08. Either Way
09. Mase’s Theme
10. Chameleon
11. Looking Forward (Breaking Bad)

A zenészek: Harvey Mason: drums, vibes, percussion, synth, piano, synth bass; Kamasi Washington: tenor sax; Corey “CK” King: synths, trombones; Matthew Stevens: guitar; Kris Bowers: fender rhodes; Ben Williams: electric bass; Bill Summers: percussion, vocals, Hinda Hu: whistle; Mark de Clive-Lowe: Fender Rhodes, synths; Chris Turner: vocals ; Christian Scott: trumpet, Jimmy Haslip: electric bass; Paul Jackson: electric bass; Guillaume Perret: tenor sax, keyboards; John Beasley: piano solo.

https://zenekucko.com/05315

0

Visits: 8

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

11 − 2 =

Password generation