Le Chevalier de Saint-George – The Complete Symphonies Concertantes (2008) Avenira Foundation

A 18. század második felében kivirágzó klasszicizmusból a nagy triászra, Haydnra, Mozartra, Beethovenre emlékezünk, a méltatlanul keveset játszott Christoph Willibald Gluckra, esetleg a tehetségesebb Bach-fiúkra, Johann Christianra és Carl Philipp Emmanuelre, illetve Antionio Solerre, Muzio Clementire vagy Antonio Salierire. Egy nagyszerű zeneszerző neve azonban teljesen a feledésbe merült: egy bizonyos Joseph Bologne, aki arisztokrata származású lévén nemesi címén is ismert volt. Chevalier de Saint-Georges izgalmas személyiség volt Mozart korából. És fekete.
Joseph de Bologne de Saint-George (1745-1799) egy karibi francia kolónián, Guadelupéban született, apja vagyonos ültetvényes, anyja fekete rabszolga volt, a félvér fiú viszont nagyobb szabadságnak örvendhetett. Franciaországba ment tanulni, a felvilágosodás fellegvárába.
Noha boldog ifjúkora volt, és nem szenvedett semmiben hiányt, a francia törvények nem engedték, hogy megörökölje apja címét. Tizenévesen nagy tehetséget mutatott kardvívásban, amivel korának rasszista közegében is… khm, kivívta a többi ember elismerését.
Bologne még ennél is tehetségesebb hegedűsnek bizonyult.
Komponált is a hangszerre, egyik hegedűversenyéből később a nagy Wolfgang Amadeus Mozart nem átallott hangról hangra kimásolni részeket a saját művébe. Korabeli beszámolók szerint Bologne művei zajos sikert arattak, és bár tizenegy évvel idősebb volt kortársánál, „a fekete Mozart” néven emlegették.
A királyság idején Párizs meglepően elfogadó volt a korhoz képest, Bologne még Marie-Antoinette királyné előtt is fellépett zenekarával. Karrierlehetőségei persze végesek voltak, nem vezényelhetett például a Párizsi Operában, mert a zenészek és az énekesek nem fogadtak volna instrukciókat egy mulattól.
A korban dívó felfogásra példa, hogy a nagy író-filozófus, Voltaire úgy vélte, a feketék nem képesek kreatív és géniuszi gondolatokra. Az efféle elképzelések behatárolták Bologne zeneszerzői pályáját.
Bologne a francia forradalmat megelőzően a politika felé sodródott. Londonban találkozott William Wilberforce abolicionistával, aki britként a rabszolga-kereskedelem megszüntetéséért küzdött. 1789-ben Bologne csatlakozott a Nemzeti Gárdához Franciaországban, ezredesi rangot kapott, és az első feketékből álló légiót irányította. Részt vett Lille védelmében az osztrákok ellen.
A francia forradalom radikalizálódásával és Robespierre jakobinus rémuralmának beköszöntével Bologne forradalomellenesség gyanújába keveredett, és egy évet börtönben raboskodott. A feketék függetlenségi küzdelme a karibi térségben csúcsodott ki, amikor Saint-Domingue-ban (a mai Haiti) rabszolgalázadás tört ki, aminek nyomán a franciák eltörölték a rabszolgaságot. A Konvent a döntést fél évvel később, 1794-ben kiterjesztette minden karibi francia gyarmatra.
Amikor Bologne 1799-ben elhunyt, a korabeli sajtó többet foglalkozott zeneszerzői hagyatékával, mint politikai aktivitásával.
Zenéjét így is elfeledte az utókor. 1997-ben viszont dokumentumfilm készült az életéről, nevét ma egy párizsi utca is viseli.
Joseph Bologne nevét érdemes megjegyezni, hiszen több volt, mint csupán „a fekete Mozart”, még ha tehetségét nem is tudta kiteljesíteni. (fidelio.hu)

A cseh Pilsen Philharmonic Orchestra dupla albuma világpremiernek számított.

A művek:
CD 1
Deux Simphonies Concertantes Pour deux Violons principaux (Oeuvre VI, Paris, Bailleux, 1775)
Symphonie No.1 C-Dur
1. Allegro moderato et Andante 9:56
2. Rondeau 5:07

Symphonie No.2 B-Dur
3. Allegro poco moderato 9:33
4. Andante amoroso 8:03
5. Rondeau 7:08

Second Livre de Deux Symphonies Concertantes Pour deux Violons Principaux (Oeuvre IX, Paris, Le Duc, 1777-1778)
Symphonie No.1 C-Dur
6. Allegro 9:10
7. Rondeau 4:59

Symphonie No.2 A-Dur
8. Moderato 11:25
9. Rondeau 6:21

CD 2
Deux Sinfonies Concertantes a plusieurs instruments (Oeuvre X, Paris, De La Chevardiere, 1779)
Symphonie No.1 F-Dur
1. Allegro 5:42
2. Allegro 5:16

Symphonie No.2 A-Dur
3. Allegro 9:09
4. Rondeau 5:39

Deux Simphonies Concertantes A Deux Violons Principalles (Oeuvre XII et XIII, Paris, Sieber, 1782)
Symphonie No.1 Op.12 Es-Dur
5. Allegro 8:29
6. Rondeau 5:15

Symphonie No.2 Op.13 G-Dur
7. Allegro 9:51
8. Rondeau 4:28

Pilsen Philharmonic Orchestra
Jiri Malat – conductor (Oeuvre VI)
Frantisek Preisler Jr – conductor (toutes les autres Oeuvres)

https://zenekucko.com/08203-04

0

Visits: 72

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kettő × kettő =

Password generation