Peter Green – The End Of The Game (1970/1979) Reprise Records

Peter Green

Peter Green (1946-2020) brit gitáros a Fleetwood Mac együttes társalapítója és gitárosa volt, de a zenekar legsikeresebb korszaka idején már nem volt tagja az együttesnek.
Green (eredeti nevén Greenbaum) Londonban született, és a brit bluesszíntér tehetséges gitárosaként húszévesen csatlakozott John Mayall zenekarához, ahonnan kilépve egy évvel később alapította meg a saját blueszenekarát. Ez volt a dobosról, Mick Fleetwoodról elnevezett Fleetwood Mac, mely gyorsan a legnépszerűbb új bluesegyüttesek közé került, és Green szerzeményei közül az Albatross és a később Santana által még híresebbé tett Black Magic Woman is nagy sláger lett. Greent a legjobb gitárosok között tartották számon, ám a drogfogyasztás és különösképpen az LSD gyakorlatilag romba döntötte a pszichéjét, és 1970-ben kilépett a zenekarból, őt pedig később skizofréniával kezelték, és egy évtizedre eltűnt a színről.
Amikor 1979-ben újra felbukkant, a Fleetwood Mac már a világ egyik legnépszerűbb együttese lett, miközben Green szólólemezeket adott ki, illetve egy dalban azért felbukkant a Tusk című Fleetwood Mac-sikerlemezen is, de nem jelölték a közreműködését. A gitáros számos zenésszel dolgozott együtt utána is, a kilencvenes években pedig saját zenekart is alapított, Peter Green’s Splinter Band néven, ám a pszichés problémái miatt egy időre újra felhagyott a zenéléssel. A szünet után is fellépett még néha, a Fleetwood Mackel pedig a Rock and Roll hírességek csarnokába is beiktatták 1998-ban. Minden idők egyik legnagyobb bluesgitárosa a BBC híre szerint álmában halt meg, a halála okát még nem hozták nyilvánosságra. (24.hu)

Peter Greenről elsősorban a blues és a blues-rock műfajok jutnak az ember eszébe.
Nos, ezen a lemezén egészen más műfajú zenét hallhatunk: instrumentális rockzenét fúziós jazz beütésekkel.
A lemez felvételei egy hónappal a Fleetwood Mac-ből történt távozását követően készültek. A közreműködő zenészek között van az Aynsley Dunbar Retaliation basszusgitárosa, Alex Dmochowski, aki Frank Zappa két fúziós albumán is közreműködött, és Zoot Money billentyűs is.

A számok:
All tracks composed by Peter Green
01. Bottoms Up – 9:05
02. Timeless Time – 2:37
03. Descending Scale – 8:17
04. Burnt Foot – 5:16
05. Hidden Depth – 4:54
06. The End of the Game – 5:08

A zenészek:
Peter Green – guitar
Zoot Money – piano
Nick Buck – keyboards
Alex Dmochowski – bass guitar
Godfrey Maclean – drums, percussion.

https://zenekucko.com/04843

0

Visits: 8

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három × 2 =

Password generation