Angelo Badalamenti – Twin Peaks: Fire Walk With Me – OST (1992) Warner Bros. Records

Angelo Badalamenti

Fiatal koromban elhatároztam, hogy soha nem leszek sorozatfüggő, így azután a sokak által dicsért Twin Peaks-ből sem láttam egy epizódot sem.
Angelo Badalamenti zenéjét viszont kedvelem.“1990-ben a televíziós szériák jól megszokott sablonjait felforgatta egy korábban még sosem látott stílusú produkció. Az addig csak egy relatív szűk réteg körében ismert David Lynch Mark Frosttal közösen összehozott, természetfeletti és horrorisztikus pillanatok jellemezte vállalkozása új irányt mutatott a tévésorozatok számára.
A két szezonra felosztott harminc epizód bevezető részén túl még párat Lynch maga rendezett, aki mindvégig őrködött kreálmánya felett, és többször fel is bukkant benne, mint Gordon Cole, a kicsit hangosan beszélő ügynök.
A történet Twin Peaksben bonyolódik, ahol rátalálnak egy diák, Laura Palmer vízen úszó, nejlonba csomagolt holttestére. Mivel hasonló körülmények között akadtak rá korábban egy másik lányra is, az FBI Dale Cooper ügynököt (Kyle MacLachlan) küldi a helyszínre, hogy oldja meg a helyi seriffen meglehetősen túlnőtt ügyet.
Ahogy telnek a napok, Cooper egyre jobban megismeri a kisváros furcsa lakóiból álló különös közösséget, és felfedezi azt is, hogy szinte nincs köztük olyan, aki ne titkolna valamit. A szekrényekből kihulló csontvázak azonban lassan őt is maguk alá temetik…
A rendszerváltáson alig túlesett, gyanútlan magyar tévénézők valamikor 1991 környékén szembesülhettek a sorozattal.
Mivel a kereskedelmi televíziók megjelenése, ebből adódóan a sorozatdömping beindulása előtt járunk, és az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok főként kancsal rabszolgalányok stúdióban játszódó kalandjainak bonyodalmáig terjedtek, az amerikaiat is megdöbbentő Lynch-mű hazánkban talán még nagyobb ütést vitt be.
Nálunk sem kevés idő telt el addig, mire a nézők többsége rájött, hogy egy jókora átverés áldozatai lettek, és kevés valószínűséggel fognak arra választ kapni, hogy ki ölte meg Laura Palmert. Az epizódok előrehaladtával a cselekmény kezdeti vázát adó gyilkos utáni nyomozás abszolút jelentőségét vesztette, a helyére kerülő szál legfőképp arról szólt, hogy egy látszólag békés kisváros mélyben fortyogó indulatai mennyire megmérgezik lakóinak mindennapjait, akik fokozatosan a Gonosz hatalmába kerülnek.
A színészek közül akkortájt jónéhány megragadta a lehetőséget (Kyle MacLachlan, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Joan Chen és társaik), még évekig eléldegélve megszerzett népszerűségükből, ám mára tulajdonképpen mindannyiukat eltűntnek és elfeledettnek tekinthetjük (kivétel a transzvesztita FBI-ügynököt játszó epizódista, David Duchovny, akit évekkel később egy másik ügynökként, Fox Mulderként ismerthettünk meg), vagy jobb esetben véglegesen másodvonalba csúszottnak nyilváníthatjuk. Amit viszont mindmáig nem felejtettek el a sorozat rajongói, az nem más, mint Angelo Badalamenti mágikus zenéje.

…és mindig szól a zene – emlékszem, ezt a pár szót a hazai vetítés idején a műsorújságok a tartalom ismertetésének végére majd’ minden esetben odabiggyesztették, ennek következtében legalább olyan jellegzetes mondattá vált, mint “a baglyok nem azok, aminek látszanak”. És valóban, az esetek túlnyomó többségében a háttérben tapintatosan meghúzódó zene adja a sorozat világának egyik legerőteljesebb hangulati kísérőjét, afféle központi magját, mely szorosan összeköti az epizódok folyamát. Jellemző, hogy Angelo Badalamenti bármennyi remek munkát is csinált addig és főleg azóta, élete végéig a Twin Peaks-i komponistaként fognak rá gondolni. Ez semmiféleképpen sem jelenti azt, hogy nem akadt több kiemelkedő score-ja, de szerzeménye annyira meghatározó pontja a szériának, hogy még a filmzenékkel nem különösebben foglalkozók is ebből bírják beazonosítani őt.” (Bíró Zsolt, filmzene.net)

1 Theme From Twin Peaks – Fire Walk With Me (6:40)
2 The Pine Float (3:58)
3 Sycamore Trees (3:52)
4 Don’t Do Anything (I Wouldn’t Do) (7:17)
5 A Real Indication (5:31)
6 Questions In A World Of Blue (4:50)
7 The Pink Room (4:02)
8 The Black Dog Runs At Night (1:45)
9 Best Friends (2:12)
10 Moving Through Time (6:41)
11 Montage From Twin Peaks – Girl Talk / Birds In Hell / Laura Palmer’s Theme / Falling (5:27)
12 The Voice Of Love (3:55)

https://zenekucko.com/06062

1

Visits: 5

Publication author

offline 2 hét

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Angelo Badalamenti – Twin Peaks: Fire Walk With Me – OST (1992) Warner Bros. Records” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. “Fiatal koromban elhatároztam, hogy soha nem leszek sorozatfüggő…”
    Azóta már, ha bölcsebb talán nem is, de mindenképpen idősebb lettem, és megtanultam, hogy a mindig és a soha kerülendő szavak.
    És mostanában gyakran nézek sorozatokat is.
    Lehet, hogy előbb-utóbb sort kerítek a Twin Peaks-ra is 🙂

    0
    1. Első olvasatra azt hittem, hogy véglegesen megkergültem, mivel volt egy határozott elképzelésem arról, hogy nem is olyan régen ez a dolog már szóba került és mintha még hozzá is szóltam volna, de itt nincs (eddig nem volt) hozzászólásom. Percekig forgattam a szemem, hogy ez most akkor mi amíg rájöttem, hogy két bejegyzés van.
      Mi lesz ma itt, ha így kezdődik a nap?
      Amúgy a javaslat továbbra is áll: nézd meg mindenképpen!

      0

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenhat − 1 =

Password generation