Lionel Loueke – Gaia (2015) Blue Note Records

“Néhány évvel ezelőtt olvastam egy interjút Herbie Hancock-kal, a legendás zongoristával.
Arról kérdezték, hogy kit tart a friss generációból igazán kiemelkedőnek. Hancock-tól hallottam először Lionel Loueke nevét, akinek ajánlása nyilván garancia arra, hogy igazán értékes, kivételes muzsikust hallhat a közönség.

Lionel viszonylag későn, 17 évesen kezdett el gitározni Nyugat-Afrika Benin nevű országában. Mindössze 19 volt, amikor Párizsba költözött, hogy zenét tanuljon, majd néhány évre rá, Bostonban a Berklee College of Music-on tanult. Itt ismerte meg, a később nemzetközi szintéren is elismert triója tagjait: Massimo Biolcati-t (basszus) és Németh Ferencet (dob), akik a „Gaïa” című lemezen is Loueke partnerei. Ezután felvételt nyert a Thelonious Monk Institute-ba, ahol a legnagyobb mestereitől tanulhatott, mint például Herbie Hancock, Wayne Shorter, vagy Terence Blanchard.

Ha jól számolom, ez már a negyedik lemeze, amely a legendás Blue Note kiadó égisze alatt jelent meg.

Zenéjük roppant izgalmas és energikus. Az akciók és interakciók folyamatosan fenntartják a hallgató figyelmét. A felvétel során Loueke egészen újszerű módon használja Whammy pedálját. Aki nem tudná több kompozícióban ez a jellemzően fémes hangzás egy olyan eszköz segítségével szól, amely egy oktávval magasabbra “pitch”-eli a hangot, így hozva létre különleges, kevésbé gitárszerű hangszíneket.

Számomra az egyik legmeglepőbb kompozíció, egy feldolgozás a lemezen. A Bee Gees 1977-es „How Deep Is Your Love” című világslágere szerintem parádésan sikerült és igazán remek színfolt az albumon.

Lionel Loueke nem csupán azért az egyik legfontosabb gitáros manapság, mert a szakma élvonalával játszik, vagy mert különösen egyéni módon nyúl a hangszeréhez. Ahogyan Hancock is mondta, sosem feledkezik meg a gyökereiről. Tudja honnan jön, és ezt eszében sincs elfeledni. Afrikai zenei ötletek találkoznak a világ kortásrs improvizatív zenéjével és ez az, ami igazán izgalmas manapság, ami képes újat mutatni a jazz zenei színterén.” (Gyémánt Bálint, JazzMa.hu)

A számok:
01. Broken
02. Sleepless Night
03. Sources of Love
04. Wacko Loco
05. Aziza Dance
06. Rain Wash
07. Forgiveness
08. Even Teens
09. Gaia
10. Veuve Malienne
11. Procession
12. How Deep is your Love

A zenészek:
Lionel Loueke – gitár
Massimo Biolcati – basszusgitár
Németh Ferenc – dob

https://zenekucko.com/06999

0

Visits: 5

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Lionel Loueke – Gaia (2015) Blue Note Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 4 =

Password generation