Tangerine Dream – Phaedra (1974/2010) Virgin Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat háromszáztizenkettedik (312) lemeze a német Tangerine Dream együttes ötödik albuma.

“Ez volt az első lemez, amin hallható a zenekar akkor új, mára klasszikussá vált szekvenszer-alapú hangja (az, ami a következő lemezeken fokozatosan felváltotta a berlini iskola-hangzást, bár itt még csak bizonyos szakaszokon uralkodik, másutt visszatér az experimentális / free-jazz / krautrock hangzásvilág). Ezzel az albummal vették kezdetüket az együttes nemzetközi sikerei, és az első volt, amit a brit Virgin kiadó gondozott. 15. lett a brit slágerlistán, és 15 hétig maradt rajta. Tette ezt úgy, hogy sosem játszották a rádiók, az alkotás híre szájról szájra járt. Ausztráliában aranylemez lett, ám meglepő módon Németországban mindössze 6000 példány kelt el belőle. Az Alpha Centauriból majdnem négyszer ennyi fogyott.

A címadó szám alapja egy improvizáció, ami a stúdióban keletkezett, és akaratlanul is megmutatja a korabeli szekvenszerek korlátait. Ahogy a felszerelés felmelegszik, némelyik oszcillátor elhangolódik (akkoriban ezek nagyon érzékenyek voltak a hőmérsékletre), és ez felelős néhány változásért a darab vége felé.

A Phaedrán és a Movements Of A Visionary-n hallhatjuk Christopher Frankét a Moog-szekvenszert kezelni, egyfajta basszusgitár-pótlékként. A Mysterious Semblance At The Strand Of Nightmares című számon Edgar Froese Mellotronon szólózik, ami áradó vonóshangzásra lett beállítva. A Sequent C’ egy rövid, de emlékezetes darab Peter Baumanntól, aki a felvételen fuvolán játszik, visszhangosítva.” (Wikipédia)

A számok:
1. Phaedra Froese, Franke, Baumann 17:45
2. Mysterious Semblance At The Strand Of Nightmares Froese 9:55
3. Movements Of A Visionary Froese, Franke, Baumann 8:01
4. Sequent C’ Baumann 2:18

A zenészek:
Edgar Froese – mellotron, basszusgitár, VCS3 szintetizátor, orgona, borítótervezés
Christopher Franke – moog szintetizátor, billentyűsök, VCS3 SA
Peter Baumann – orgona, elektromos zongora, VCS3 szintetizátor, fuvola
Phil Becque – hangmérnök

https://zenekucko.com/07622

0

Visits: 23

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

kilenc − 2 =

Password generation