Oláh Szabolcs & Cseke Gábor – Message from the Sun (2017) Szerzői kiadás

Egyéni játékmód, mely ötvözi a jazz fősodrásának stílusjegyeit a modern, kortárs vonulatok jellemzőivel. Gyönyörű melódiák és akkordok, megnyugtató, ugyanakkor -jó értelemben véve- felkavaró kompozíciók és rögtönzések. Eme gondolatok jutnak eszembe Oláh Szabolcs kapcsán. A nagyszerű gitáros, komponista, hangszerelő és pedagógus szerényen, finoman juttatja el hozzánk érzéseit a zene által. Most Cseke Gábor zongoristával karöltve újabb üzenetet küldött, album „formátumban”, melynek Message from the Sun a címe.

A lemezenn 12 dal hangzik el, kivétel nélkül Szabolcs szerzeményei.Ha kategorizálni akarnám, ballada lemezként definiálnám az anyagot. A bevezetőben említett ismérvek ezúttal is abszolút „képben vannak”, azonban, ami véleményem szerint a legfontosabb: ilyen őszinte muzsikát nagyon ritkán lehet hallani! Oláh számaiban nyomát sem vélem felfedezni a kiszámítottságnak, „mateknak”, pláne nem hatásvadászatnak. „Egyszerűen” lekottázta a benne rejlő lelki folyamatokat, világlátását, napjait, élményeit, vidámságát és szomorúságát. Tehát az életét!

Persze biztos lesznek olyanok, akik azt mondják majd: ez túlságosan szentimentális zene, „geil”, és nem igazi jazz. Nos, már előre megcáfolom a „be-bop ügyészség” vádpontjait; hiszen ha ez túl „cukros”, akkor például Pat Metheny, Jan Garbarek, vagy Keith Jarrett is az. És ha ez nem igazi jazz, akkor miért hallom Szabolcs és Gábor játékában a mainstream perfekt ismeretét, és miért lehetett beépíteni a vonulat jellemző figuráit a darabokba?

Rendkívül fontosnak tartom, hogy megemlítsem: bár Szabolcs kompozíciói szerepelnek a korongon -így azt hihetnénk, tán dominánsabb ezáltal-, a „Message from the Sun”-on a két művész teljes szimbiózisban, egymást kiegészítve szerepel. Cseke Gábor Oláh minden rezdülésére odafigyelt, és amikor az Ő szólói következtek, a gitáros ugyanezt tette. Élvezet volt hallani Gábor csodálatos billentése révén elővarázsolt zongora „sound”-ot, és kivételes, egyéni improvizációit! ~ Gáspár Károly (jazzma.hu)

Oláh Szabolcs – gitár
Cseke Gábor – zongora

Tracklist:

01 – Blessing
02 – Whirl of Karma
03 – Secret Door
04 – Mantra
05 – Living Thought
06 – Day After Day
07 – Good Wind
08 – Rose
09 – Fight for the Heart
10 – Message from the Sun
11 – Everyday Wonder
12 – Embrace

https://zenekucko.com/oszcsegmefcsu

Ha kicsomagolásnál jelszót kér, írd be a Zenekucko szót a megfelelő helyre.

0

Visits: 57

Publication author

offline 3 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Oláh Szabolcs & Cseke Gábor – Message from the Sun (2017) Szerzői kiadás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

7 + 2 =

Password generation