Dee Dee Bridgewater – Afro Blue (1974) Trio Records

Dee Dee Bridgewater

Dee Dee Bridgewater Denise Eileen Garrett néven született 1950-ben a Tennessee állambeli Memphisben. Apja jazztrombitás volt, s mint zenetanár, olyan, később a műfaj nagyjaivá érett diákokkal szerettette meg a jazzt, mint George Coleman, Booker Little és Charles Lloyd.

Dee Dee hajadonként előbb rhythm and bluest énekelt, majd jazzre váltott, és együttesével 1969-ben még a Szovjetúnióban is turnézott. Miután férjhez ment Cecil Bridgewaterhez, New York-ba költözött, s karrierje ekkortól kezdett meredeken felfelé ívelni. Pedig az első New York-i években még a politikailag elkötelezett fekete lázadó szerepe sem volt idegen az énekesnőtől. Első lemezén (Afro Blue) a korszellemnek megfelelően még dominál bizonyos proteszt-hangulat, s a Mongo Santamaria írta címadó szám hangszerelésében és tolmácsolásában meghatározó vonás az eszményített őshaza – Afrika – iránti nosztalgia.

Hangja már ekkor is tökéletesen képzett volt, de a világ csak musical-szerepei, elsősorban az Oz Glindája, illetve az alakításért járó Tony-díj átvétele után jegyezte meg a nevét. Az énekesnő a későbbiekben is vissza-visszatért a zenés színház műfajához, például a Billie Holiday életéről szóló Lady Day címszerepében, de zenéjének hívei elsősorban mégiscsak jazz énekesnőnek tekintik, teljes joggal. Az elmúlt másfél évtizedben szinte kizárólag jazzfelvételeket készített.  (Máté J. György, jazznoise.eu)

A számok:
A1 Afro Blue 8:25
A2 Love Vibrations 5:52
A3 Blues Medley (Everyday I Have The Blues / Stormy Monday) 8:06
B1 Little B’s Poem 3:06
B2 Raindrops Keep Fallin’ On My Head 4:37
B3 Love From The Sun 5:23
B4 People Make The World Go Round 4:45

A zenészek:
Bass – George Mraz
Drums, Bells – Motohiko Hino
Piano – Roland Hanna
Producer – Takao Ishizuka
Tenor Saxophone, Percussion [Vibra-clap], Cowbell, Castanets [African Castanets] –Ron Bridgewater
Trumpet, Kalimba – Cecil Bridgewater
Vocals – Dee Dee Bridgewater

https://zenekucko.com/07031

0

Visits: 3

Publication author

offline 17 óra

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

öt × 4 =

Password generation