The Beatles – Rubber Soul (1965/2009) Parlophone/Apple Records

The Beatles

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat ötvenötödik (55) lemeze a Beatles hatodik nagylemeze.

GNL írja a lemezről: “1965: a Beatles lába előtt hever a világ. Milliószámra adják el lemezeiket, vezetnek minden létező sláger és nagylemez-listát, nemcsak zenéjükkel, hanem hajviseletükkel és öltözködésükkel is divatot csináltak. Közben filmsztárok lettek és brit birodalmi kitüntetés (MBE) birtokosai. Csakhogy az “aranyos liverpudli utcakölykök” szép csendben kezdtek felnőni és belefáradni a három éve tartó taposómalomba. 1963 eleje óta John Lennonnak, Paul McCartney-nak, George Harrisonnak és Ringo Starrnak az egymást követő koncertek, tv- és rádiófelvételek, fotózások, sajtókonferenciák, a kutyafuttában készült stúdiómunka és az őrjöngő rajongók előli szakadatlan menekülés, rejtőzködés volt az élete. Bár már addig megjelent dalaikban is sokszor megcsillant őstehetségük – ne feledjük, hogy mögöttük van az All My Loving, a Not A Second Time, az I Should Have Known Better, az If I Fell, a Help vagy a Yesterday – ebben a rohanásban nem volt mód fejlődni, új hangokat, hangszereket, hangszereléseket kipróbálni. Az 1965 decemberében megjelent Rubber Soul azonban már jelezte: a pop multimilliomos rabszolgái a bilincsek lerázására készülnek.
Erre utal a lemez címe, a “gumilélek”, amely egy Lennon-kiszólásból született, szerinte mindenki azt lát bennük, amit látni akar, holott ők egészen mások. Ráadásul a kvartett elégedetlen volt a Help! filmmel és annak szokás szerint “összecsapott” lemezével is, amely fél évvel korábban került a boltokba. És bár még kilenc hónap választotta el a Gombafejűeket utolsó élő koncertjüktől, amelyet 1966. augusztus 29-én San Franciscóban tartottak, ezen a lemezen már jelezték azokat az utakat, amelyek irányt mutattak az őket követő rockmuzsikusoknak is.
A borító “görbe tükrös” képe láttán óhatatlanul Pál apostol korinthusbéliekhez írt I. levele jut eszünkbe: “Akkor úgy láttam, mint egy tükörben, most pedig színről színre.” Az “érett” Beatles ekkor mutathatta be először érdeklődésének színes palettáját, és azt, hogy jószerével nincs olyan stílus és műfaj, amelyben ne lennének otthon. A Drive My Car erősen “hard-rock” színezetű, a Run For Your Life akár punknak is elmenne (egy évtizeddel korábban!), a The Word becsületesen dögös rhythm and blues, a What Goes On – Ringo fahangjával – és az I’m Looking Through You countrys.
És még nem szóltunk a csúcspontokról: a “nihilista” Nowhere Manről, a két szerelmes ikerballadáról, a “franciás, gyertyafényes” Michelle-ről és a visszafogott, mégsem túl szemérmes Girlről (az első Paulé, a másik Johné, egymás után hallgatva pontos képet kapunk a két muzsikus lelkülete közti különbségről), vagy a barokkos csembaló-betétjéről elhíresült, gyönyörű hajlításokkal teli Lennon-opusról, az In My Life-ról. És elfeledkezhetünk-e a Norwegian Woodról, amelyben a rockban másodszor szólal meg a szitár – a Yardbirds Heart Full Of Souljában Jimmy Page pendítette meg elsőként néhány hónappal korábban – és amelynek főmotívumát azóta rock- és dzsesszbandák tucatjai “idézték”? De teljes vértezetben lép elénk George Harrison is, a Think For Yourselfben ráadásul Paul torzított “fuzz basszuson” nyomul, az If I Needed Someone-ban pedig olyan dallamvezetést hallunk, amely később George védjegye lesz.
Egy évvel később a Beatles már valóságos sokkot okoz a hallgatóknak a Revolver című album kaleidoszkópjával és ez a folyamat teljesedik be 1967-ben a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Banddel. Bár megindult a zenekar híres egységének felbomlása, nemcsak a “négyek” váltak végleg felnőtté, hanem a rockzene is.”

A számok:
01. Drive My Car 2:28
02. Norwegian Wood (This Bird Has Flown) 2:04
03. You Won’t See Me 3:20
04. Nowhere Man 2:43
05. Think For Yourself 2:18
06. The Word 2:43
07. Michelle 2:42
08. What Goes On 2:48
09. Girl 2:31
10. I’m Looking Through You 2:26
11. In My Life 2:26
12. Wait 2:14
13. If I Needed Someone 2:22
14. Run For Your Life 2:21

A zenészek:
John Lennon – lead, harmony and backing vocals; rhythm and acoustic guitars; Vox Continental organ on “Think For Yourself”
Paul McCartney – lead, harmony and backing vocals; bass, acoustic and lead guitars; piano
George Harrison – lead, harmony and backing vocals; lead, rhythm and acoustic guitars; sitar on “Norwegian Wood”; bouzouki on “Girl”
Ringo Starr – drums, tambourine, maracas, cowbell, bells, cymbals and additional percussion; Hammond organ on “I’m Looking Through You”; lead vocals on “What Goes On”
+
George Martin – production, mixing; piano on “In My Life”, harmonium on “The Word” and “If I Needed Someone”
Mal Evans – Hammond organ on “You Won’t See Me”

https://zenekucko.com/00689

0

Visits: 56

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizenöt − hat =

Password generation