Wilco – Kicking Television – Live in Chicago [2 CD] (2005) Nonesuch Records

Az 1952-ben alapított brit könnyűzenei szaklap, a New Musical Express (NME) összegyűjtötte és rendszerezte a legtöbb példányszámban elkelt koncertalbumokat The 50 Greatest Live Albums Ever cím alatt. A negyvenhetedik (47) helyen az amerikai Wilco együttes Kicking Television – Live in Chicago című dupla albuma áll.

A Wilco – ez kicsit sem túlzás – a világ egyik legjobb zenekara. A country-rock felől induló, utolsó két sorlemezén (Yankee Hotel Foxtrot – 2002, A Ghost Is Born – 2004) újabb, egyre színesebb és izgalmasabb hatásokat – exprimentális, noise-os gitárzenét, Television-ízű hetvenes évekbeli New York-i new wave-et, krautrockot, pszichedéliát – beemelő, gyakran változó felállású együttes most dupla koncertalbummal készített pillanatfelvételt önmagáról.
Egy jó koncertlemez egy kicsit olyan, mint egy jó válogatásalbum – a Wilco esetében sem a merítés mélysége, sem a gyűjtögetés horizontja nem okozhatott problémát. Az 1994-ben feloszlott Uncle Tupelo együttes romjain alakult Wilco a gitáros-énekes Jeff Tweedy vezetésével első periódusában míves és egyre színvonalasabb, klasszicizáló hagyományokra épülő, modern folk-rockos, country-rockos albumokat rögzített (az 1995-ös A.M. és az 1996-os dupla Being There után 1999-ben született meg a zenekar első fázisát lezáró csúcsmű, a zseniális Summerteeth), az angol bárddal, Billy Bragg-gel együtt zenét szerzett az amerikai folkhős, Woody Guthrie fennmaradt szövegeihez (a Mermaid Avenue Vol. 1 és Vol. 2 albumok keletkezéséről Man In The Sand címmel dokumentumfilm is készült), majd pályafutása legrázósabb, privát problémáktól sem mentes periódusában – miután egy ideig lemezkiadói szerződés nélkül volt kénytelen dolgozni és elvesztette egyik kulcstagját, az együttes művészi felvirágzásában kulcsszerepet játszó multiinstrumentalista Jay Bennettet – kiadta a minden nehézség ellenére kommerciálisan viszonylag, művészileg pedig maximálisan sikeres, kísérletező Yankee Hotel Foxtrotot.
Az ezt követő album, a zenekar abszolút csúcsműve, a 2004 tavaszán kiadott A Ghost Is Born már egy válságból kilábaló, kísérletezésben és kreativitásban lubickoló „új” Wilco hibátlan mestermunkája (fél évvel később a dalok születési körülményeit bemutató The Wilco Book című kiadványhoz is járt egy CD további 40 percnyi kiadatlan anyaggal, de 2004 folyamán egy másik Wilco-könyv is megjelent: az egész karriert áttekintő Learning How To Die).

Nos, nagyjából ez az az éppen egy évtizedes pályafutás, melynek a Kicking Television – Live In Chicago a keresztmetszetét adja. Elég masszív keresztmetszetét, tegyük hozzá, hiszen 23 dalt tartalmazó dupla koncertlemezről van szó, melyet az A Ghost Is Born felvételei idején kikristályosodott aktuális Wilco-felállás – Jeff Tweedy és a szintén alapítótag John Stirratt (basszusgitár, vokál) mellett Glenn Kotche (dob), Mikael Jorgensen (billentyű), Nels Cline (gitár, lap steel) és Pat Sansone (billentyű, gitár, vokál) – jegyez. Megunhatatlan, kaleidoszkopikus útvesztő ez, valóban okkal és céllal született élő album, egy legjobb pillanatban készített panorámakép, amelyen a legkisebb részletnek is jelentősége van, amelyen mindig, mindenhol történik valami, s amelyen még a háttérben is találunk mindig valami izgalmas apróságot. (RRR, est.hu)

Not only is it their only live album, but it’s also a film, documenting the band’s summer tour across Canada. Its mix of onstage and offstage footage makes us wish even harder the pair were still going.

Disc one
01.”Misunderstood” – 6:08 (from Being There)
02.”Company in My Back” – 3:44 (from A Ghost Is Born)
03.”The Late Greats” – 2:40 (from A Ghost Is Born)
04.”Hell Is Chrome” (Mikael Jorgensen, Tweedy) – 4:56 (from A Ghost Is Born)
05.”Handshake Drugs” – 6:23 (from A Ghost Is Born)
07.”I Am Trying to Break Your Heart” – 6:03 (from Yankee Hotel Foxtrot)
08.”Shot in the Arm” (Jay Bennett, John Stirratt, Tweedy) – 4:51 (from Summerteeth)
09.”At Least That’s What You Said” – 5:18 (from A Ghost Is Born)
10.”Wishful Thinking” (Glenn Kotche, Tweedy) – 4:26 (from A Ghost Is Born)
11.”Jesus, Etc.” (Bennett, Tweedy) – 4:00 (from Yankee Hotel Foxtrot)
12.”I’m the Man Who Loves You” (Bennett, Tweedy) – 3:58 (from Yankee Hotel Foxtrot)
13.”Kicking Television” – 3:03 (B-Side of “I’m a Wheel”)

Disc two
01.Via Chicago” – 5:14 (from Summerteeth)
02.”Hummingbird” – 3:19 (from A Ghost Is Born)
03.”Muzzle of Bees” – 4:49 (from A Ghost Is Born)
04.”One by One” (Woody Guthrie, Tweedy) – 3:26 (from Mermaid Avenue)
05.”Airline to Heaven” (Bennett, Guthrie, Tweedy) – 4:41 (from Mermaid Avenue Vol. II)
06.”Radio Cure” (Bennett, Tweedy) – 4:42 (from Yankee Hotel Foxtrot)
07.”Ashes of American Flags” (Bennett, Tweedy) – 6:03 (from Yankee Hotel Foxtrot)
08.”Heavy Metal Drummer” – 3:21 (from Yankee Hotel Foxtrot)
09.”Poor Places” (Bennett, Tweedy) – 5:31 (from Yankee Hotel Foxtrot)
10.”Spiders (Kidsmoke)” – 11:17 (from A Ghost Is Born)
11.”Comment” (Yusef Rahman, Charles Wright) – 6:13 (previously unreleased)

A zenészek:
Jeff Tweedy – vocals, guitar
John Stirratt – bass guitar, backing vocals
Glenn Kotche – drums, percussion
Nels Cline – guitar, lap steel guitar
Pat Sansone – guitar, keyboards, backing vocals
Mikael Jorgensen – keyboards
Patrick Newbery – trumpet, flugelhorn
Nick Broste – trombone
Rick Parenti – baritone sax

http://links.snahp.it/249wiL_cO

0

Visits: 19

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

húsz − tizenöt =

Password generation