Agostino Steffani: Stabat Mater (2013) Decca Records

Agostino Steffani

Ha nyilván nem is ő fedezte fel, az érdeklődés homlokterébe egyértelműen Cecilia Bartolinak és az ő missziójának köszönhetően került Agostino Steffani művészete. Persze felvetődhet a kérdés, hogy mi szükség újra felfedezni mindenféle kismestereket, de a barokk korszak zenei világának egyik sajátossága, hogy még a nem első vonalbeli komponisták is kétségkívül maradandót alkottak, és a rájuk irányuló figyelem nem összevethető, mondjuk, a 19. századi lektűr-szerzők kevésbé sikerült életműveinek tanulmányozásával, amiből legfeljebb általános tendenciák vázolhatók fel.

Agostino Steffani (1654-1728)

Az 1700 körül fellendülő olasz operazene egyik legnagyobb mestere Castelfranco Veneto-ban született 1654. július 25-én. Zenei pályafutását Münchenben kezdte udvari komponistaként, majd pappá szentelték, s 1682-től lepsingeni apát volt. 1680-ban a bajor választófejedelem kamarazenei igazgatóvá nevezte ki, s operakomponálással bízta meg. Hat operát írt München számára, majd a hannoveri herceg szolgálatába állt, s az ő, Enrico Leone című operájával avatták fel 1689-ben a hannoveri operaházat. Bár továbbra is komponált – operákon kívül főleg egyházi zenét, motettát, kantátát szerzett -, igazi sikereket a közéletben ért el. Előbb a pfalzi választófejedelem titkos tanácsosa, majd miniszterelnöke lett. 1703-ban kinevezték a heidelbergi egyetem rektorává, 1706-ban pedig XV. Kelemen pápa Spiga püspöki székébe emelte. 1709-től ő volt Észak-Németország apostoli vikáriusa. Kiváló, de kevéssé ismert komponista volt, pedig kamaraművei a maguk nemében példaszerűek, sőt Stabat materja egészen kiváló.

“Rettenetes veszteség lenne tehát, ha Steffani egyházi műveit legfeljebb obskúrus kéziratokból ismerhetné néhány zenetudós, és nem lennének hozzáférhetőek a nagyközönség számára is. Csak hálásak lehetünk Cecilia Bartolinak azért, hogy a nevét adta ehhez a fontos vállalkozáshoz, és így azokhoz is eljuthatnak e felséges kompozíciók, akik egyébként esetleg ódzkodnának a „futottak még” kategóriába tartozó – vagyis épp nem trendi – szerzők alkotásaitól, és kizárólag olyanok kerülnek a látóterükbe, akik nagy – főként sznobokból álló – tömegeket vonzanak.” (Galamb Zoltán)

https://ouo.io/I3Oxol

0

Visits: 3

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Agostino Steffani: Stabat Mater (2013) Decca Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

négy + 16 =

Password generation