Booker T. and the Mg’s – Green Onions (1962) Atlantic Records

Az 1001 Albums You Must Hear Before You Die (1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz) sorozat harminckettedik  (32) lemeze Booker T. albuma.“A déli soul és rhythm and blues egyik legkitűnőbb együttese, jazzes „beütéssel”. Különlegességnek számított a műfajban, hogy instrumentális zenét játszottak. Bár a névadó Booker T. Jones orgonista volt, kiemelkedő muzsikusa volt a társaságnak a gitáros, Steve Cropper valamint a később csatlakozó Donald Duck Dunn basszusgitáros. Alakaulásuk után 30 évvel a rock and roll halhatatlanja lett a zenekar. Leghíresebb, listát is vezető daluk a Green Onions. A példaképek között érdemes megemlíteni James Brown-t, Rufus Thomast, Memphis Slim-et, Eddie Floydot, de sokat tanultak Wilson Pickett-től, a Sam and Dave-től és a legendás Shadows-tól is. Az elsők közé tartozott a fehér és színes bőrű együttesek körében. Szerepelnek a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb előadója között, 2007-ben Grammy Életműdíjat kaptak, de Cruisin’ kislemezükért 1994-ben „rendes” Grammyt is kiérdemeltek.
Az együttes a Stax kiadó házi zenészeiként többek között Otis Redding, Wilson Pickett, Rufus és Carla Thomas és mások számos legendás felvételeinek közreműködőiként szereztek tekintélyt a szakma és a közönség körében. 1962-ben már „hivatalosan”, saját néven kezdtek zenélni. A névadó Booker T. Jones volt a főnök, játéka jelentősen meghatározta az együttes hangzását, de a többiek is jelentős mértékben „beleszóltak” a zenei arculat alakulásába.
Alakulásuk évében már listavezető dallal ünnepelhettek: a Green Onions a rhythm and blues lista 1., a Billboard 100-as 3. helyezettje volt. Több más daluk is befért a legjobb 10 közé. Nagy kedvenc volt az együttes működésének első szakaszában a Hang ’Em High, a Boot-Leg, a Groovinn’ és a My Sweet Potato is. Bár rendszeresen jelentették meg albumaikat és kislemezeiket, a Green Onions sikerét nem tudták még egyszer elérni.
Donald Duck Dunn 1965-ben váltotta Steinberget. A Booker T&MG’s sikeres európai és amerikai turnékat bonyolított le. Albumaik közül nagy tetszést aratott az 1967-es Hip-Hug Her, az 1968-as Soul Limbo, valamint az 1971-es Melting Pot. Az együttes történetének első fejezete 1971-ben zárult le.
Dunn és Jackson újabb zenészekkel társulva 1973-ban megjelentetett egy MG’s lemezt. 1975-ben Booker T. Jones-szal és Steve Cropperrel kiegészülve elhatározták, újra együtt dolgoznak, Jacksont azonban meggyilkolták. 1977-ben Willie Hall dobossal kiegészülve alakították újra a zenekart.
A hetvenes évek végén Cropper és Dunn részt vett a Blues Brothers című film forgatásán, zenészként szerepeltek, sok más híresség mellett. Steve Croppert egyébként a legjobb gitárosok között tartják számon. Több gitáros ranglistán szerepelt előkelő helyen, a Rolling Stone a 100-as listáján a 39. helyre tette, sok nagyágyút megelőzve.
Dunn és Cropper a Blues Brothers 10 évvel későbbi változatában is szerepet kapott, s a filmhez kapcsolódó turné keretében felléptek Budapesten is.
Booket T. Jones sikeres producer lett, többek között Willie Nelson-nal, Rita Coolidge-dzsal és Bill Withersszel dolgozott. Igen aktív volt Cropper és Dunn is, számos zenésznek írtak dalokat, s a Blues Brothert projekten kívül is gyakran feltűntek. A zenekar a nyolcvanas években fellépett az Atlantic lemezcég fennállása alkalmából rendezett koncerteken. Csaknem két évtizedes kihagyás után 1994-ben megjelent That’s The Way It should Be című lemezük. Felléptek a rock and Roll Hall of Fame 1995-ös avatókoncertjén, kísérték Neil Youngot, Felléptek Eric Clapton Crossroads gitár-fesztiválján, turnén kísérték Neil Youngot.
Booker T. Jones saját zenészeivel folyamatosan turnézik, lemeze is jelent meg az új évezredben. Sajnos Donald “Duck” Dunn 2012 május 13-án elhunyt.” (Kovács Miklós, literatura.hu)

A zenészek: Steve Cropper – gitár; Booker T. Jones – orgona, basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek; Lewie Steinberg – nagybőgő; Al Jackson, Jr. – dobok.

A számok:
01. Green Onions Steve Cropper, Booker T. Jones, Lewie Steinberg, Al Jackson, Jr 2:45
02. Rinky Dink David Clowney, Paul Winley 2:39
03. I Got a Woman Ray Charles, Renald Richard 3:32
04. Mo’ Onions Cropper, Jackson, Jones, Steinberg 2:50
05. Twist and Shout Phil Medley, Bert Berns 2:09
06. Behave Yourself Cropper, Jackson, Jones, Steinberg 3:45
07. Stranger on the Shore Acker Bilk, Robert Mellin 2:18
08. Lonely Avenue Doc Pomus 3:25
09. One Who Really Loves You Smokey Robinson 2:22
10. You Can’t Sit Down Dee Clark, Kal Mann, Cornell Muldrow 2:46
11. A Woman, a Lover, a Friend Sidney Wyche 3:15
12. Comin’ Home Baby Bob Dorough, Ben Tucker 3:09

http://links.snahp.it/754bOoKer_T

0

Views: 14

Publication author

offline 2 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Booker T. and the Mg’s – Green Onions (1962) Atlantic Records” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

tizennégy − 9 =

Password generation