Cseh Tamás – A DAL nélkül (2009) Hungaroton

A lemez hivatalos ismertetőjéből:  “Dal nélkül címmel jelent meg Cseh Tamás előadóművész, zeneszerző egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál; az albumra az ismert nóták mellett lemezen eddig nem hallható szerzemények is felkerültek. A szerdai bemutatón Cseh Tamás egészségi állapota, Bereményi Géza szövegíró pedig színházi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni. Idő: 1973. szeptembere Helyszín: Budapest, VI. ker., Népköztársaság útja 101. a MUOSZ Székház padlástere, a Huszonötödik Színház. Igen, igen… Ez a színház adott helyet az előadóművészi pályát kezdő Cseh Tamásnak….

Így kezdi visszaemlékezését a most kiadott „legújabb” és egyben a legelső Cseh Tamás hangfelvétel albumának bevezetőjében a felvétel készítője. Az új album, az 1973-ban bemutatott A DAL nélkül című előadóest felvétele. Ez a felvétel nem akármilyen kultúrtörténeti emlék. A helyszínt Gyurkó László, a Huszonötödik Színház színigazgatója biztosította. A műsort a dalok szövegének írója, Bereményi Géza állította össze, a kísérőzenekar, az Ad Libitum együttes, tagjai: Mártha István, Novák János és Kecskeméti Gábor volt. Az akkor még csak huszonéves, tehetséges fiatalok, ma már közismert személyek, számos kitüntetés birtokosai. A felvételt, az Ad Libitum együttes egyik tagja – aki ezáltal botcsinálta hangmérnökké avanzsált – tökéletesen amatőr, de annak idején házi használatban csúcsminőségnek számító TESLA B-43 típusú sztereofónikus magnetofonnal rögzítette, és az utókor nagy szerencséjére, mind a mai napig meg is őrizte. Az esten elhangzott dalok közül több, az 1977-től folyamatosan megjelentetett Cseh Tamás albumokon is felbukkan, de 5 olyan mű is szerepel a koncert műsorán, melyeket egyedül ez a felvétel rögzített.

Kizárólag kiadatlan felvételekből áll az öt bónusznak szánt dal is. 1974-ből valók és természetesen ezek is amatőr felvételek. Hangzásban különböznek a koncerttől, de reméljük valóban szép ajándék a Cseh Tamás-rajongóknak. Úgy éreztük, „Az atmoszférikus gondolat hidrológiai lecsapódása” című dal már címe miatt is kiérdemelte, hogy felkerült a lemezre. ”

A dalok:

1. A Dal halála – I.
2. Füst, füst… (Végre egy dal a cigarettáról)
3. A rubinpiros tangó
4. Sohase láttam…
5. Balogh Ádám (Antoine és Désiré történelemkönyve)
6. Az ócska cipő
7. Arthur Rimbaud elutazik
8. A Dal halála – II.
9. Subi-dubi…
10. Verkliszó
11. Ha Koncz Zsuzsával járhatnék egyszer
12. Filmdal
13. Lee van Cleef
14. Petőfi halála
15. Fűszálszobám
16. Szőke barátném
17. Az első fénykép
18. A színház

Bónusz felvételek (1974)

19. Vacak kis város
20. Esténként a kiskocsmában
21. Az atmoszférikus gondolat hidrológiai lecsapódása*
22. Az utolsó nyáron
23. Szomszédom, Cseh Tamás

Levin 2012. október 19-i bejegyzésének frissítése.

https://tinyurl.com/ych3hzlf

0

Visits: 22

Publication author

offline 2 nap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

19 − 4 =

Password generation