Andrew Lloyd Webber – Cats / Macskák – Original London Cast 1981 [2CD] (1998) Polydor Records

“Igencsak sikeres műfaj a musical, kielégíti a néző elemi igényeit: könnyed, dallamos zene, izgalmas történet, kaland, romantika. Webbernek kisujjában volt a zeneszerzés, és klasszikus zenei képzettségét remekül egészítette ki vonzódása a modern zenei műfajokhoz. Vérbeli zenészcsalád gyermekeként született 1948 márciusában Londonban. Édesapja zeneiskolai igazgató, egyházi zeneszerző és templomi orgonista volt, édesanyja zongoratanárnő, bátyja csellóművész. Nem furcsa tehát, hogy az ifjú Webber hároméves korától tanult hegedülni, két év múlva zongorázott, majd trombitált. Első szerzeményét kilencévesen írta. Három évvel később szüleitől kapott egy bábszínházat, melynek bábuival zenés darabokat adott elő: a muzsikát maga komponálta.
Miként nemrég Budapesten nyilatkozta, 12 évesen tudta, hogy musicalszerző szeretne lenni.

Igen jó érzékkel választott szüzsét és szerzőtársat. Miután 1964-ben elvégezte az Oxfordi Egyetem zeneszerzői szakát, 1965-ben megismerkedett Tim Rice dalszöveg- és szövegkönyvíróval. Első közös művüket, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicalt 1968-ban vitték színpadra. A meghökkentő cím, a bibliai témájú történet, a jól érthető szöveg és a mégis egyéni dallamvilág nyomban közismertté tette Webber nevét. Egy évvel a Hair bemutatója után, a hippikorszakát élő lázadó ifjúság és a Broadway közönsége várta a folytatást: ez lett a Jézus Krisztus Szupersztár. A Jézus utolsó napjait felelevenítő történetből olykor nagyon is kemény zenei elemekkel tarkított produkciót készített – Tim Rice-szal – 1971-ben. A darab sikerében közrejátszik, hogy olyan művészek léptek fel benne, mint a Deep Purple énekese, a fantasztikus hangú Ian Gillan. A színpadi előadókkal készült lemez a Kádár-kori Magyarország egyik legkeresettebb tiltott árucikke volt.
Az 1972-es év Webber életében nemcsak a rockopera bemutatóját jelentette, hanem egy tízéves magánéleti révbe érés kezdetét is. Feleségül vette Sara Huggilt, házasságukból két gyermek született, Imogen és Nicholas. Az újabb közös munka Tim Rice-szal újabb sikert hozott. Az Evita 1976-os ősbemutatóját több mint 3000 előadás követte. Az Eva Duarte de Peron, Juan Peron argentin diktátor feleségének életét feldolgozó művet 1996-ban filmesítették meg többek között Madonna, Antonio Banderas és Jonathan Pryce főszereplésével. A forgatás jórészt Magyarországon zajlott. A film zenéjéért Webber Oscar-díjat vehetett át.

Ezt követően Tim Rice-szal búcsút mondtak egymásnak. Webber egy T. S. Eliot-verscikluson kezdett el dolgozni. A Macskák című musical dalai Eliot verseiből és a zeneszerző zenéjéből állnak. (A musical leghíresebb dala, az Éjfél [Memory] kivételével, melynek szövege a rendező, Trevor Nunn feldolgozása.)
Elsőként a New London Theatre-ben vitték színre, 1981-ben. A színpad egy óriási szeméttelepet ábrázolt, az egzotikus jelmezekbe öltöztetett macskák találkahelyét. A musicalt huszonegy színházi évadon keresztül játszották, Londonban 8949-szer, New Yorkban 7485-ször adták elő. A Macskák volt a Broadwayn a leghosszabb ideig futó musical (egészen 2006 januárjáig, amikor a Fantom megelőzte), több mint húszéves folyamatos futással. Nálunk a Madách Színház adja folyamatosan.” (Mihalicz Csilla, otvenentul.hu)

CD1
1. Overture
2. Prologue. Jellicle Songs for Jellicle Cats
3. The Naming of Cats
4. The Invitation to the Jellicle Ball
5. The Old Gumbie Cat
6. The Rum Tum Tugger
7. Grizabella: The Glamour Cat
8. Bustopher Jones
9. Mungojerrie and Rumpelteazer
10. Old Deuteronomy
11. The Jellicle Ball
12. Grizabella: The Glamour Cat
13. Memory

CD2
1. The Moments of Happiness
2. Gus: The Theatre Cat
3. Growltiger’s Last Stand including “The Ballad of Billy McCaw”
4. Skimbleshanks
5. Macavity
6. Mr. Mistoffelees
7. Memory
8. Journey to the Heavyside Layer
9. The Ad-Dressing of Cats

https://tinyurl.com/ycf24k6s

0

Visits: 10

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Andrew Lloyd Webber – Cats / Macskák – Original London Cast 1981 [2CD] (1998) Polydor Records

” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

13 − 8 =

Password generation