Tisza Bea – Island (2001) 33jazz

Tisza Bea “1973-ban született Miskolcon. Zenei tanulmányait már gyerekkorában elkezdte, 1981-1987-ig zongora tanszakon a miskolci Egressy Béni Zeneiskola növendéke volt. 1991-ben, érettségi után felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-ének tanszakára, ahol 1995-ben diplomázott. Számos lemezen és koncerten közreműködött mint szólista (Babos Gyula zenekara, Tomsits Rudolf zenekara, Gonda János zenekara, László Attila Band), mint zeneszerző és mint háttérvokalista (Katona Klári, Presser Gábor, Charlie, Cserháti Zsuzsa stb. mögött). 1994-ben világhírű jazz-zenészekkel lépett fel Mándoki László People projektjében. 1995-ben epizódszerepet játszott a Kern András rendezte Sztracsatella című filmben. 1998-ban Oláh Kálmán szextettjével I. helyezést értek el a Stella Artois zenei versenyen. Ebben az évben jelent meg hagyományos jazz-standardeket tartalmazó szólólemeze (Autumn Leaves). Rendszeresen fellép Budapest zenés klubjaiban; saját szerzeményeit és klasszikus jazz-standardeket ad elő. Zsűritagnak választották a Magyar Rádió szervezésében megrendezett 2001-es jazz-ének tehetségkutató versenyen.” (Fidelio.hu)
“Tisza Bea albuma több szempontból is örömet ad. Az már az első hallásra nyilvánvaló, hogy szép hangja van és jól énekel, de azért itt többről van szó. Egy fiatal magyar énekesnő kimerészkedik az úgynevezett “sztenderdek”, a műgonddal kimunkált, régi szép slágerek ezerszer lelegelt terepére, ahol mégis bőségesen terem neki babér.
Tisza Bea sallangmentesen, letisztultan, jó időzítéssel és jó angolsággal hozza ezeknek a nagyszerűen megválogatott daloknak az esszenciáját. Az előadás célratörő és átérzett egyszerűsége lehengerlő. Az album hallgatása közben egy pillanatra sem gondol az ember azokra a nagy jazz-dívákra, akik annak idején ugyanezekkel a számokkal brillíroztak. Az Island megáll a maga lábán, a hallgató elmélyülhet a szívhez szóló, kissé befelé forduló balladák jó ízléssel kidomborított finomságaiba, vagy a tempósabb számok igen egyedi, diszkrét visszafogottságába. Az album sikerében oroszlánrésze van a kíséretnek is. A zongorista Nagy János, az egyik legérzékenyebb és legintelligensebb magyar zenész a hangszerén. Jazzkörökön kívül kevesen tudják ebben az országban, hogy tavaly óriási sikert aratott Győrben a nagy amerikai tenorszaxofonos David Murray partnereként, azt követően pedig londoni szólókoncertjén is teljesen megigézte közönségét. A tenorszaxofonos Elek István játéka szintén elgyönyörködteti az embert, míg Kovács Zsolt a dobon és a bőgős Frei György nagy finomsággal és igen rokonszenves szakmai alázattal szolgáltatja a fundamentumokat. Dalsorrend: Shiny Stockings Island Here Is That Rainy Day Luz Du Sol (Sunlight) Let’s Fall In Love Fly Me To The Moon I Remember You Softly, As In A Morning Sunrise A Child Is Born It Could Happen To You Silent Night.
Közreműködtek: Nagy János – zongora, szintetizátor; Kovács Zsolt – dobok; Frey György – basszusgitár; Elek István – tenor szaxofon; Tisza Bea – ének Recording Engineer: Szendőfi Péter, Pánczél Lajos Soundmix: Szendőfi Péter Mastering:Nyerges András, Pallai Péter.” (zeneforum.hu)

A számok:
1. Shiny Stockings
2. Island
3. Here Is That Rainy Day
4. Luz Du Sol (Sunlight)
5. Let’s Fall Love
6. Fly Me to the Moon
7. I Remember You
8. Softly, as in a Morning Sunrise
9. A Child Is Born
10. I Could Happen to You
11. Silent Night

http://ouo.io/0dN5sc

0

Visits: 25

Publication author

offline 1 hónap

Levin

Avatar 177
Comments: 2243Publics: 4687Registration: 22-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

három + 4 =

Password generation