Dél-Alföldi Saxophone Ensemble – Tótágas (2004) BMC

A zenekar eredeti, teljes tagsága a Dél-Alföldről származott. Az a felállás valamivel az első albumuk megjelenése utánig élt. Azóta Geröly Tamás (dob) és Benkő Róbert (nagybőgő) felel a ritmusalapokért. A három szaxis a régi: Ágoston BélaBurány Béla, alias Pöcök, valamint Szokolay “Dongó” Balázs. Erre a társaságra figyelt fel pár évvel ezelőtt egy londoni székhelyű kiadó. (Az eredmény: három speciálisan magyar, népzenei hatásokon és az avantgarde “black music” hagyományain egyként alapuló free jazz album Szabados György “iskolájából”, a mester és a Dél-Alföldi anyagával együtt, természetesen.)

Miközben a CD címéről Balázs szülőfalujának neve (Tótkomlós) ugrik be, kellemesen meglepve érzékelem, hogy a kezdeti időszak muzsikájának féktelensége mennyit szelídült, bár a feje tetejére azért nem állt a fiúkkal a világ. Pöcök szilaj játéka például megmaradt tulajdonképp, mintegy a kontinuitás jegyében. A fúvósok kollektív improvizációjának prioritása viszont érzésem szerint végérvényesen a múlté. Egyre biztosabb arányérzék és fokozódó letisztultság jellemzi a mai csapatot, amely értékekre – nem mellesleg – a magyar free legrutinosabb ritmusszekciója felügyel oly módon, hogy közben a saját egyéniségüket is kiteljesítik.

A számok hangulata szintén előnyére változott. A balladák helyét népszerűbb témák: táncdallamok töltötték be, amelyek segítségével a sajátos arculatú zenekar közelebb kerülhet a hallgatóságához, sőt újabb híveket is szerezhet. A Dreschéket követő magyar free jazz-nemzedék beérett tehát, vagy ha úgy tetszik, felnőtt korba lépett. Ezzel a lemezzel bizonyosan!

Personnel:

Béla Ágoston – alt- és tenor szaxofon, basszusklarinét, hang, torok-ének
Béla Burány – szoprán- és bariton szaxofon
Balázs Szokolay – szoprán szaxofon, basszusklarinét
Róbert Benkő – nagybőgő
Tamás Geröly Sándor – dob

Tracklist:

01 – Kecske (Goat)
02 – Közjáték (Interlude)
03 – Hajnalcsontok (Dawnbones)
04 – Gyimesi nóta (Gyimes song)
05 – Jazz az Alföldrõl (Jazz from the Great Plain)
06 – Csillagtalan sötét éjjel (Starless dark night)
07 – Dr. B. B.
08 – Kislány, kislány (Little girl, little girl)
09 – Búcsúzás (Farewell)

http://tinyurl.com/h29wxvc

0

Visits: 9

Publication author

offline 2 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

18 − 10 =

Password generation