Juhász Gábor Trió – Making a Change (2014) Fonó Budai Zeneház

Juhász Gábor  triója nem kevesebbre vállalkozik egy korongon belül, mint hogy egyrészt John Coltrane egyik legismertebb, 1965-ös A Love Supreme albumát a maga teljességében újragondolja, másrészt pedig ezt mind Juhász saját kompozícióival, illetve Lukács egy Debussy átiratával egészítse ki.

Csinálni egy Coltrane lemezt egy ilyen felállásban, igen izgalmas vállalkozás. John Coltrane „Love Supreme” 1965-ös lemezének darabjait hallhatjuk a Juhász Gábor Trió átdolgozásában, ráérzésével, tisztelegve a nagy jazz szaxofonos előtt, egy időben vállalva az újragondolás lehetőségét. A négy Coltrane kompozíciót három Juhász Gábor szerzemény követi a lemezen, ami kapcsolatot épít Coltrane és Juhász zenéje között. A lemezen végül egy Debussy darabot hallhatunk Lukács Miklós zeneszerzői érintésével. A lemezről még azt is jó tudni, hogy a felvételek élő felvételek. Ez a Trió magas szakmai felkészültségéről tanúskodik. Mivel Coltrane kvartettben vette fel a híres lemezét, ezért ez esetben a funkciók elosztása és a zenei beszélgetés stílusa is újragondolást igényel. Itt a Trió ezt remekül oldja meg, szép kapcsolat alakul a gitár és a cimbalom együttjátékában. A ritmushangszer finoman, lüktetve a zenei folyamatokban részt véve azt alakítva, kisegítve játszik, jelenléte mégis markáns marad. Mindhárom muzsikus tanúságot tesz a hangszeres virtuozitásról, de ennek birtoklása nem uralkodik a zenén. Lényegre, atmoszférára törekedve játszanak, tisztelettel nyúlnak Coltrane muzsikájához.

Juhász Gábor gitárjátéka, egy érthetően, tagoltan, beszélő jazz nyelv, mély zenei szívvel, telis tele zeneszeretettel, zenélésszeretettel, kiemelkedő hangszeres képességgel, puritán, lényeget megfogó, tiszta elektromos gitárhanggal. Lukács Miklós cimbalomjátéka, magával ragadó, teljesen egyedi, zenei funkcióját tekintve igen sokrétű, a beszélt zenei nyelv igen elmélyült, tiszta és igen tájékozott! Szalai Péter a keleti muzsika ritmikai világában járatos, magabiztos ütős, aki játékával meri alakítani ezt a lemezt, s mer hatással lenni a két másik művész játékára, nem kiszolgáló ütős, hanem felelősen résztvevő kommunikálni akaró ritmust ad. A dalokról részletesen nem írok, mert ezek a festett zenei színek nagyon érettek, s mélységesek, hallgatásra és elmélyülésre méltóak, s a művészek játékát nem az általánosság tehetetlenségével írtam körül, hiszen korunk legjobb magyar jazzmuzsikusai játszanak a lemezen. ~ Éles Gábor, jazzma.hu

Juhász Gábor – gitár
Lukács Miklós – cimbalom
Szalai Péter – ütőhangszerek

Tracklist:

01 – Acknowledgement
02 – Resolution
03 – Pursuance
04 – Psalm
05 – Gratuláció / Congratulation
06 – Kérés / Request
07 – Köszönet / Thanks
08 – Doctor Gradus Ad Parnassum

Külön köszönet baljan-nak a lemezért, és az eredeti feltöltésért!

http://tinyurl.com/zydsn4g

0

Visits: 16

Publication author

offline 2 hét

larryz

Avatar 56
Comments: 487Publics: 1858Registration: 25-09-2017

Vélemény, hozzászólás?

Authorization
*
*
Registration
*
*
*

15 + 13 =

Password generation